Nyheter

Pensionsgruppen: Höj las-åldern till 69

Ledamöter från vänster: Hans Eklind (KD), Fredrik Lundh Sammeli (S), Janine Alm Ericson (MP), ordförande Annika Strandhäll (S), Katarina Brännström (M), Lars Gustafsson (KD), Solveig Zander (C), Mats Persson (L). Teresa Carvalho (S) saknas på bilden. Foto: Jesper Lindberg/Regeringskansliet

Den blocköverskridande pensionsgruppen har kommit överens om att det ska bli omöjligt för arbetsgivare att tvinga någon att gå i pension före 69 års ålder. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Publicerad

Gruppen kommit överens om att rätten till att ha kvar sin anställning, den så kallade las-åldern, höjs från 67 till 69 år. Det handlar alltså inte om ett tvång utan en möjlighet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kan, enligt Ekot, tänka sig att höja pensionsåldern ytterligare.

– Ja man bör successivt höja den åldern som människor har rätt att vara kvar i arbete. Men lika viktigt är att också fortsätta satsa på arbetsmiljö, så att alla faktiskt kan och orkar arbeta längre till pensionen, säger hon.

Strandhäll ordförande

Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de partier som står bakom överenskommelsen (regeringspartierna och M, L, C och KD), med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll  (S) som ordförande.