Pilotfacken: En krigsförklaring från Ryanair

2018-10-12 15:35 Tiina Demargne  

– En krigsförklaring. Så ser ledarna för pilotfacken i Europa på Ryanairs beslut att stänga flera flygbaser.

Ryanairs nedläggning av baserna i Eindhoven och Bremen och neddragningar av flottan uppfattas av pilotfacken i Europa som ett straff för de konfliktåtgärder av piloter och kabinpersonal som facken vidtagit.

– Det är oroande och den senaste utvecklingen kommer att allvarligt förvärra det redan ansträngda förhållandet mellan flygbolaget, dess piloter och kabinpersonal och situationen har redan lett till strejker i vissa länder, säger ledarna i ett uttalande efter mötet i Wien i förra veckan.

Ryanairs drag kommer samtidigt med de, i flera länder, avbrutna förhandlingarna.

– Sådan fientlighet av ledningen tolereras inte av piloter och kabinpersonal, säger Dirk Polloczek, ordförande för European Cockpit Association ECA.

Pilotföreningarna kräver att besluten att stänga baserna i Eindhoven och Bremen, samt neddragningarna av basen i Niederrhein rivs upp.

– Åtgärder som tvingar piloter och kabinpersonal att flytta eller förlora sitt jobb och inkomst är definitivt inte vad vi behöver för att bygga förtroende och en solid grund för konstruktiva förhandlingar, säger Martin Locher, President of Vereinigung Cockpit i Tyskland.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna