Nyheter

”Politiska utspel oroar mig inte”

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Cecilia Larsson

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s nye ordförande, hyllar turordningsreglerna. Ändå är han beredd att diskutera en skrotning. Skälen är flera.

Publicerad

Du var på tårtkalas med Svenskt Näringsliv i Almedalen, har ni fortsatt att fika?

– Nej, men vi ska ses snart. Målet är att få de politiska partierna, utom Sverigedemokraterna, att samarbeta. Just nu råder ju reformstopp.

Och det nya huvudavtalet?

– Låt oss börja i den lättaste änden, att gemensamt påverka partierna.

Fast du tror väl på ett nytt huvudavtal, åtminstone sa du det i Almedalen.

– Ett sådant avtal kommer förstås till stor del att handla om Las och turordningsreglerna. Samtidigt är de vårt enda maktmedel vid uppsägningar. Vi kan skydda dem som verkligen ska skyddas, till exempel sjuka och utslitna.

Om turordningsreglerna försvinner, kan ni ändå behålla något maktmedel?

– Förmodligen inte, därför är det väldigt svårt för oss att gå in i dessa diskussioner. Samtidigt är det en myt att facket skulle hindra arbetsgivarna från att behålla nyckelpersoner. Vi har alltid haft en pragmatisk inställning till Las, just för att det är företagen som skapar jobben.

Oroar du dig över att politikerna ska riva upp anställningsskyddet?

– Nej, jag har fått garantier från regeringen att sådana ambitioner bara är politiska utspel.

Vad är viktigast för dig i ett nytt huvudavtal?

– Inträdet på arbetsmarknaden är för bökigt. Tidsbegränsade anställningar och inhyrda gör att väldigt många medlemmar inte har någon fast anknytning till arbetsgivaren. Där måste vi hitta en lösning.

Ser du något negativt med dagens turordningsregler?

– Nej, principen är väldigt bra. Ju längre anställning desto starkare skydd. Så ska det vara. Kom ihåg att reglerna är väldigt flexibla i Sverige. Vi har inget motmedel när arbetsgivaren hävdar att arbetsbrist råder.

Skulle du vilja ha ett sådant?

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Säg att ett företag med 50 000 anställda gör en vinst på 50 miljarder, då finns det något annat företag som kan göra samma sak med 45 000 anställda. Vi kan aldrig konkurrera utan att vara så effektiva så möjligt. Det är därför a-kassan är så viktig, men i dag är den ett skämt. De borgerliga partierna borde skämmas.

Regeringen har väl aldrig hymlat med att skillnaderna ska bli större?

– Jag tror inte svenska folket förstår hur det ligger till, att bara var fjärde arbetslös har rätt till a-kassa.

En del tycker att a-kassan ska vara lika hög som sjukersättningen.

– Inte jag. Jag följde IT-kraschen för tio år sedan, då fanns diskussioner om att höja ersättningen till tio basbelopp. En 25-åring skulle alltså ha kunnat få en ersättning på 27-28 000 kronor i månaden. Jag insåg redan då att 80 procent av 7,5 basbelopp är rimligt. Det måste finnas en motivation att hitta ett nytt arbete.

Vad är prio ett för dig som LO-ordförande?

– Att ta fram bra förslag som bekämpar massarbetslösheten. Viktigast är att Riksbanken tar sitt uppdrag på större allvar och håller inflationen på runt två procent. Dessutom måste regeringen bli mer öppen för offentliga investeringar under låg- konjunkturen. n

Har du missat något av chefredaktör Lennart Kriisas möten med makthavarna? Här hittar du dem samlat!

Ålder: 47.

Familj: Sambo och tre utflugna barn.

Karriär: Metallarbetare, SSU-ordförande, politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen, informationschef för Socialdemokraterna, ombudsman på IF Metall, ordförande ABF.

Bor: I Stockholm.

Sommarhus: I Katrineholm.

Fritid: Odla, plocka svamp, snickra och hugga ner träd.