Nyheter

Previas vd: ”Vi kommer in med nya ögon och erfarenhet”

”Många lever i en gränslös digital arbetsmiljö med system som skapar stress, men vi är fortfarande kvar i fysiska diskussioner om musarm. 15 lappar med inloggningsuppgifter är en arbetsmiljöfråga.” Foto: Christoffer Edling

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Carina Reidler är ny vd på Previa. Hon har elva år i branschen bakom sig, varav de tre senaste inom Previa. – Ur ett samhällsperspektiv är frågor om hur vi mår på vårt arbete några av de viktigaste.

Publicerad

Previa är Sveriges största företag inom företagshälsa och omsatte 1,1 miljard kronor under 2016. Företaget anlitas av 7 500 arbetsgivare. När Carina Reidler fick frågan om att bli vd tvekade hon inte.

– För många år sedan sökte jag en tjänst som chef för Sandviks och ABB:s outsourcade företagshälsa, en ny bransch för mig. Det var ett jätte­spän­nande jobb, det fanns så mycket kunskap. Sedan dess har branschen hållit mig fast.

Parterna har gått ihop för att få ned ohälsotalen i arbetslivet. Vilken roll kan företagshälsovården spela?

– Det ställs omfattande krav i dag på både chefer, arbetsgivare och anställda. Vi kan bidra med expertkunskap från många olika områden. Till exempel är det viktigt att alla chefer får stöd för att skapa förutsättning för en hållbar arbetsplats. Vi kommer in med nya ögon och erfarenhet.

Enligt branschorganisationen Sveriges Företagshälsor ökar efterfrågan på branschens tjänster. Hur ser det ut hos er?

– Framför allt de två senaste åren har efterfrågan ökat.

Vad beror det på?

– Jag tror att vi själva har blivit bättre på att visa vad som har effekt och berätta vad vi kan. Arbetsmiljö­verkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö har också bidragit.

Vad efterfrågas det mer av?

– Stöd för arbetet med verkets föreskrift, stöd vid mobbning och kränkande särbehandling och digitala tjänster som att både kunna boka och konsultera företagshälsovård på nätet.

Det är brist på företagshälsovårdsläkare. Hur ser det ut hos er?

– Vi har gott om läkare, men vid rekrytering blir det problem. Det är brist på läkare, och medel­åldern bland företagshälsoläkare är hög. Vi får ofta ansvara för vidareutbildningen till företags­hälso­läkare. Det tar 2,5 till 3 år och är kostsamt för oss.

Arbetsrelationer av mer till­fällig karaktär blir vanligare. Hur fungerar det med företags­hälsovård för dem?

– Det är en svår fråga och bland annat egenföretagare är en grupp som är svår för oss att nå. Vi har inte aktivt sökt de här grupperna men vi försöker att göra det enkelt att bli kund hos oss.