Nyheter

Råder det bögfobi på IF Metall?

Män har svårare att acceptera homosexuella än vad kvinnor har. Det tror Stefan Löfven, ordförande för det mansdominerade IF Metall som under fredagen deltar på Pridefestivalen.

Publicerad

Varför deltar ni på Pride?
- I vår programförklaring är vi ju väldigt tydliga om människors lika värde oavsett kön, religion, sexuell läggning eller vadsomhelst. Men det ska inte bara vara en programförklaring. Det ska också spegla vår verksamhet.
Men har den gjort det, tycker du?
- Inte tillräckligt, och vi har mycket kvar att göra. Men att medverka på Pridefestivalen tillsammans med andra förbund är åtminstone ett sätt att visa att vi bryr oss om de här frågorna.
Du ska prata om heteronormen på jobbet. Är den starkare inom IF Metall och era 440 000 medlemmar än inom andra fackförbund?
- Svårt att säga, men olika undersökningar visar ju att den är starkare på manligt dominerande områden. Och jag tror att män också har svårare att acceptera homosexuella, de har längre startsträcka än vad kvinnor har - även om homosexuella kvinnor på kvinnliga arbetsplatser ger uttryck för att det inte är så lätt för dem heller.
Hur då?
- Man kan ju bara konstatera att kvinnor har lättare för att krama och ta i varandra och så vidare. Vi män har lite svårare för det, och vad det beror på vet jag inte.
- Däremot tror jag att det är få som vill illa när man väl blivit varse om hur homosexuella upplever det, att de har svårt att prata om sitt privatliv på jobbet och så vidare. Men det är fortfarande många som upplever att det blir tyst omkring dem. Man accepterar, men man har svårt att hantera det.
Hur är det inom den fackliga toppen som du tillhör, är det svårt att "komma ut" även där?
- Jag tror att vi har en bit kvar att gå. Vi fackligt förtroendevalda är ju också en avspegling av samhället och i och med att vi ser så lite av det, så anar jag att man fortfarande är rädd för att berätta om man exempelvis är homo- eller bisexuell.
Råder det bögfobi och en bufflig machojargong?
- Inte i ledningen, det tror jag ärligt talat inte. Men om man upplever att det blir en sådan jargong så ska man säga ifrån, men det har jag aldrig upplevt att vi har behövt göra. Och det är en viktig del i vårt ledningsuppdrag att hela organisationen präglas så att alla känner att de har fullt tillträde till organisationen, oavsett sexuell läggning.
Vad tänker ni då göra för att öka kunskapen om HBT-frågor?
- När det gäller arbetsplatsperspektiven måste vi vara väldigt tydliga och hjälpa våra medlemmar om man blir trakasserad eller diskriminerad på grund av sexuell läggning. Men tillsammans med arbetsgivarna skulle vi kunna göra mycket mer, ha samtal om dessa frågor ute på arbetsplatserna och så vidare.
Och inom er egen organisation?
- Där måste vi också vara väldigt tydliga, ha samtal och ta upp och tillämpa de här frågorna i våra fackliga utbildningar. Och nu tänker vi tagga upp den här typen av verksamhet. Det är ju så oerhört viktigt eftersom det har med människovärdet att göra.