Nyheter

Risk för otydlig myndighetsutövning

- Vi tycker att det är naturligt att regeringen vill ha en tillsyn av oss i och med att vi hanterar så stora pengar. Men vi tycker att det är onödigt med en ny myndighet, säger Robert Granath i Försäkringskassans ledningsgrupp.

Publicerad

Regeringens förslag att inrätta den nya myndigheten Inspektionen över socialförsäkringen bygger på Ann-Marie Beglers utredning som kom i slutet av januari.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson säger i ett pressmeddelande att den nya myndigheten kommer att öka kvaliteten och rättssäkerheten samtidigt som risken för felaktiga utbetalningar minskar.
Robert Granath tycker att någon av de myndigheter som redan finns också skulle kunna få uppgiften att kontrollera att Försäkringskassan hanterar pengarna på ett riktigt och effektivt sätt.
- Kontrollen skulle exempelvis kunna skötas av Statskontoret som i dag följer vårt förnyelsearbete eller av revisionen, säger han.
Enligt utredningen som ligger till grund för regeringens förslag ska den nya myndigheten finansieras genom olika rationaliseringsåtgärder på Försäkringskassan.
- Det låter lite som Ebberöds bank. Vi tror inte att en tillsyn leder till sådana kostnadsbesparingar på en myndighet att den kan finansiera en annan myndighet, säger Robert Granath.
Men det han är mest orolig för är att den nya myndigheten kan leda till otydlighet om hur socialförsäkringarna ska tillämpas:
- Den otydligheten var ju ett viktigt skäl till att slå ihop Riksförsäkringsverket och Försäkringskassan, säger Robert Granath.
Enligt regeringens förslag ska den nya myndigheten bildas den 1 juli 2009.