Nyheter

Så löser församlingarna strejken

Foto: Pontus Lundahl/TT

KONFLIKT. Inställda gudstjänster, utomhusarrangemang eller en så gott som oförändrad verksamhet – konsekvenserna av strejken bland kyrkoarbetare skiljer sig kraftigt mellan landets olika församlingar.

Publicerad

Den som vill besöka kyrkan framöver, däribland söndagens gudstjänst, kan komma att stöta på låsta portar. Strejken, som omfattar omkring 500 kyrkoarbetare i fackförbundet Kommunal, påverkar vissa församlingar mer än andra.

Enligt Svenska kyrkan är det alltid upp till varje församling att bestämma hur verksamheten ska skötas.

Organisationen är uppbyggd så att varje församling är helt självständig. Så länge man förhåller sig till kyrkoordningen är det upp till dem att bestämma hur man gör, säger Stefan Håkansson, pressekreterare hos Svenska kyrkan.

I Uppsala domkyrka råder på lördagseftermiddagen fortfarande viss osäkerhet om man kommer att hålla öppet på söndagen.

Vi tror att vi kommer att ha öppet eftersom de vaktmästare som jobbar i morgon (söndag) inte är anslutna till facket. Därför blir det en bedömning från dag till dag framöver, säger Ulrika Nordström, kommunikationschef på Svenska kyrkan i Uppsala.

Enligt henne påverkas Uppsala församling relativt lite av den pågående strejken.

Vi har bara tre av domkyrkans vaktmästare som har blivit uttagna i strejk och i blockad, av totalt 300 anställda i pastoratet, säger Ulrika Nordström.

En församling som berörs desto mer är Axbergs i Örebro där fyra kyrkvaktmästare strejkar. Söndagens gudstjänst i Närkes Kils kyrka har därför ställs in och medlemmar hänvisas till Glanshammars kyrka ett par mil bort.

Det är bara att hoppas att våra församlingsbor har förståelse, säger kyrkoherde Tomas Rådehed till Nerikes Allehanda.

På andra håll har man löst blockaden genom att flytta gudstjänsten utomhus. I Sofiakyrkan i Jönköping kommer man att samlas på kyrktrappan, eftersom de som skulle låsa upp kyrkan omfattas av strejken.

Det är viktigt att vi visar respekt både för konflikten men också för vårt uppdrag att förkunna Guds ord, säger Peter Wickström, präst och arbetsledare i kyrka till P4 Jönköping.

Efter Kommunals besked, som omfattar bland andra vaktmästare och krematoriearbetare, valde fler fackförbund att följa efter.

Den 11 maj tar Akademikerförbundet SSR ut sina medlemmar i strejk. Då handlar det om präster, diakoner och personer som arbetar på ekonomi- och personalavdelningar inom Svenska kyrkan, vilket kan komma att påverka dop, begravningar och vigslar.

Även Lärarnas samverkansråd och Vision har varslat om strejk från den 11 maj.

Bakgrunden till strejken är att facken och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation inte kommit överens om ett nytt avtal sedan arbetsgivaren sagt upp det gamla. I korthet handlar tvisten om att facken vill ha samma omställningsvillkor vid uppsägningar som andra på arbetsmarknaden, något Svenska kyrkan nekar till.