Nyheter

Så svårt är det inte att avskeda


Myterna är många om den svenska anställningstryggheten - att det är omöjligt att avskeda på grund av arbetsbrist eller personliga skäl, konstaterar Johanna Kronlid.
Jobbar du på ett litet företag? Eller är du rentav småföretagare själv?
Då gäller en gyllene grundregel: Se för allt i världen till att företaget inte nyanställer. Det är fullständigt livsfarligt.
Sverige är världens tryggaste land för arbetstagare. Man får uppföra sig som en skit på jobbet, men cheferna är ändå totalt maktlösa. Det är lögn i helsicke att bli av med folk.
Svängdörrarna går bara åt ett håll. Väl inne kan en anställd stanna hela livet. Eller?
Nej, naturligtvis är ovanstående påståenden lögn.
Det är heller ingen som seriöst hävdar något annat. Alla inom arbetsmarknads- och politikerbranschen vet att det går att säga upp anställda, på grund av arbetsbrist eller av personliga skäl - under vissa förutsättningar.
Däremot hävdar många förespråkare för en uppluckring av lagen om anställningsskydd att föreställningen är stark att det inte går att säga upp folk och därför törs småföretagare inte anställa.
Det må vara osagt hur det står till med behovet av ett tunnare anställningsskydd.
Men tänk om det är så att det inte är lagen som är för snäll utan arbetsgivarna som ska tillämpa den?
För inte så länge sedan träffade jag en representant för en tyngre arbetsgivarorganisation, tillika egen företagare.
Hon ville luckra upp Las. Hennes argument kom från hennes egna verklighet. Hon hade nämligen haft en hopplös anställd som smygringde för tusentals kronor på företagets telefoner.
Och inte gick det att göra sig av med honom.
Jo - arbetsgivaren i fråga ville ge telefontjuven en chans till och lät udda vara jämnt. När återfallet i telefonmissbruk kom blev det svårt att matcha arbetsrättens krav på tydliga och klara regler.
Uppsägning på grund av regelbrott kräver oftast att reglerna är kända av de anställda.
Av det följar att man ju kan hålla på och vela fram och tillbaka bara för att vara bussig.
För visst är vi lite så - vi chefer? Drivs innerst inne av en önskan att bli älskade av alla medarbetarna - för vår godhets skull.
En undersökning om EU-medborgares syn på sina chefer visade att svenskar är mer missnöjda med sina chefer än vad andra europeer är. Det beror bland annat på att svenska chefer är allt för snälla - vilket uppfattas som otydligt ledarskap.
Det är knappast gullegullnivån som karriärssträvande, högutbildade arbetstagare betraktar som tillfredsställelse i arbetet.
Så nog vågar du anställa en och annan till synes duktig människa.
Sen gäller det att:
* Tydliggöra reglerna.
* Vara noga med att påpeka brott mot skick och bruk.
* Ge stöd.
* Varna.
* Utreda eventuell omplacering.
* Förhandla.
Sen kan du kanske säga upp - om det är nödvändigt.
Svårare än så är det inte.
Johanna Kronlid
Chefredaktör Lag & Avtal