Nyheter

Sahlin föreslås bli ny ILO-ordförande

Sverige nominerar Mona Sahlin till ny generaldirektör för ILO. Arbetsmarknadsministern tänker jobba hårt för att hennes forna politiska motståndare ska få posten. <br/>– Jag känner mig tänd och taggad och glad över stödet från regeringen, säger Mona Sahlin.

Publicerad

Både regeringen och arbetsmarknadens parter står bakom kandidaturen. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) lovar att regeringen planerar att lägga ner ett hårt arbete de närmsta månaderna för att Mona Sahlin ska få efterträda ILO:s nuvarande generalsekreterare Juan Somavia.

Arbetsmarknadsministern lyfter fram sin forna politiska motståndares breda kompetens, hennes långa erfarenhet som vice statsminister, partiordförande för Socialdemokraterna och statsråd.

Hillevi Engström pekar även på det faktum att ILO aldrig har haft en kvinnlig generaldirektör sedan organisationen bildades 1919.

– Jag är stolt över att kunna presentera en kandidat som jag verkligen tror på. ILO behöver förändras, utvecklas och hänga med sin tid. Det händer mycket i den globaliserade världen. Till exempel har gamla risker kommit tillbaka, inte minst inom arbetsmiljöns område, säger hon.

Mona Sahlin känner ett starkt stöd från de fackliga organisationerna och Svenskt Näringsliv. Trots att LO och TCO redan har nominerat Guy Rider som ny generalsekreterare och fortfarande står fast vid det.

– Sedan nomineringen gjordes har jag dykt upp som en svensk kandidat. Men stödet från parterna är en viktig förutsättning. Nu väntar en lång process innan vi i mars vet vilka som verkligen blir nominerade, säger Mona Sahlin.

ILO:s styrelse väljer den nya generaldirektören i slutet på maj. Innan dess sker en utfrågning i Genève av de nominerade.

Under vårvintern ska Mona Sahlin resa runt till de länder som har representanter i ILO:s styrelse för att söka stöd för sin kandidatur. Programförklaringen över vad hon vill göra om hon får posten ska också lämnas in.

Själv brinner Mona Sahlin starkt för att arbeta med frågor om jämställdhet och för att skapa anständiga villkor på arbetsmarknaden i globaliseringens fotspår.

– ILO:s roll är ännu viktigare än den har varit tidigare nu när arbetskraftens rörlighet växer över gränserna. Därmed växer även organisationens roll när det gäller att bekämpa diskriminering, säger Mona Sahlin.