Säljskola vann: elever fick arbeta på skoltid

2019-10-17 17:00 Enikö Arnell-Szurkos  
Arndts Sales Academys hemsida.

Elever på den privata säljarutbildningen kände att de utnyttjades som gratis arbetskraft. Skolan menade att jobbet var en del av utbildningen. Nu konstaterar Stockholms tingsrätt att skolan inte gjort fel när de låtit eleverna jobba med verklig försäljning i utbildningen.

Arndt´s Sales Academy är en kostnadsfri privat utbildning. Flera elever kände sig dock utnyttjade av skolan, när säljarbetet tog allt större del av deras undervisningstid. En elev stämde, med hjälp av Säljarnas Riksförbund, företaget Arndt´s Sales Academy för ett drygt år sedan och ville ha lön för utfört arbete.

– Det här ärendet handlar om ett företag som systematiskt utnyttjar en svagare part, unga som vill in på arbetsmarknaden. Vi anser att Arndt´s Sales Academy bedriver en olaglig verksamhet som måste upphöra, sa den aktuella elevens ombud Wilhelm Kaldo, jurist på Säljarnas Riksförbund till Lag&Avtal då.

Företaget hävdade i sin tur att försäljningen gav sponsorer till skolan och att pengarna som säljarbetet genererade gick till själva utbildningen – såsom lokaler och föreläsare. Skolan poängterade också att eleverna fick en hel del teoretisk utbildning samt att de inte hade några säljkrav under utbildningen.

Stockholms tingsrätt går på skolans linje i sin dom. Domstolen anser inte att det fanns något anställningsförhållande mellan eleven och skolan, utan det rörde sig om en utbildning med praktiska inslag. Även om det finns omständigheter som liknar ett anställningsförhållande finns även flera saker som talar emot – bland annat att praktiken har haft en rimlig anknytning till utbildningen och att förtjänsten i huvudsak har gått till att finansiera verksamheten.

Eleven ska nu ersätta skolans rättegångskostnader på nära en halv miljon kronor.

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer