Nyheter

SD och rödgröna fick igenom Lex Laval-utredning

De rödgröna och Sverigedemokraterna fick som de ville. Riksdagen ber regeringen att tillsätta en utredning om Lex Laval.

Publicerad

De rödgröna och Sverigedemokraterna lyckades nyligen få majoritet för förslaget i arbetsmarknadsutskottet. Och i går eftermiddag kom riksdagsbeslutet.

Enligt beslutet ska utredningen om Lex Laval ska vara klar senast den 1 september nästa år. Syftet är att reda ut vilka lagändringar som krävs för att värna den svenska modellen i ett internationellt perspektiv.

Riksdagen fattade även beslut om att regeringen ska ta nya politiska initiativ på EU-nivå om utstationeringsdirektivets skyddsregler och att Sverige ska godkänna ILO-konvention 94.

Lex Laval

Enligt EG:s dom i Lavalmålet hade Sverige inte infört utstationeringsdirektivet på rätt sätt. Claes Stråth som utredde följderna av domen föreslog vissa ändringar i den svenska utstationeringslagen som har trätt i kraft. Facken anser att han gick för långt när han begränsade deras rätt att strejka för att få träffa kollektivavtal med utländska företag.