Nyheter

SD vill skrota Lex Laval

Foto: Cecilia Larsson

Sverigedemokraterna tänker rösta för att riva upp Lex Laval. De rödgröna har lämnat flera motioner på samma tema. – I Sverige ska svenska avtal gälla, skriver Sven-Olof Sällström, SD, ledamot i Arbetsmarknadsutskottet på Twitter.

Publicerad

Sverigedemokraterna har redan bestämt sig för att rösta för ett avskaffande av Lex Laval, enligt de kommentarer som Sven-Olof Sällström lämnat på Twitter. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna lämnade in flera motioner i höstas om att Lex Laval ska rivas upp.

– Vi har ett arbetsrättsbetänkande som ska upp i utskottet i dag. Det är ett uppsamlingsheat för de arbetsrättsliga motioner som ännu inte blivit behandlade. Där kommer Laval-frågan upp för en första föredragning, säger Patrik Björck, S, ledamot i Arbetsmarknadsutskottet.

Laval-frågan är högprioriterad bland socialdemokraterna. 

– Vi hoppas att vi ska kunna se till att vi får en förändrad situation och att maktbalansen på arbetsmarknaden kan återtas, säger Patrik Björck.

Vänsterpartiet anser bland annat att regeringen omedelbart efter EG-domstolens Lavaldom 2007 borde ha reagerat till försvar för den svenska kollektivavtalsmodellen. ”Inte heller under det svenska ordförandeskapet i EU under andra halvåret 2009 lyfte regeringen ett finger för att värna förhandlings- och konflikträtten och rätten att fritt teckna kollektivavtal” skriver Josefin Brink, V, ledamot i arbetsmarknadsutskottet, tillsammans med flera partikamrater i en motion.

Miljöpartiets Mehmet Kaplan, Gunvor G Ericson och Ulf Holm ställer sig frågande till att Laval-frågan är utredd i grunden. De menar att åtgärdsförslagen i Claes Stråths utredning lämnar många frågetecken om hur den svenska kollektivavtalsmodellen ska kunna garanteras inom ramen för EG-rätten.

Sven-Olof Sällström twittrar även om att Sverigedemokraterna vill erkänna ILO 94. Det är en  internationell konvention från FN-organet ILO som innebär att offentliga myndigheter vid upphandlings ska kräva löner och anställningsvillkor enligt kollektivavtal.

– S, MP, samt V har alla kommittémotioner med yrkanden om ratificering av ILO 94. SD ansluter! Spännande!” skriver Sällström. 

Fakta om Lex Laval

Enligt EG:s dom i Lavalmålet hade Sverige inte infört utstationeringsdirektivet på rätt sätt. Claes Stråth som utredde följderna av domen föreslog vissa ändringar i den svenska utstationeringslagen som har trätt i kraft. Facken anser att han gick för långt när han begränsade deras rätt att strejka för att få träffa kollektivavtal med utländska företag.