Sekretessen kring permitteringar kan tas bort

2020-09-04 10:20 TT  
Det har hittills inte varit känt vilka företag som ansökt om korttidspermittering. Men nu kan det bli ändring på det, erfar Ekot. Foto: Vidar Ruud

CORONAPANDEMIN. Vilka företag som får permitteringsstöd av staten är hemligt. Nu har regeringen inlett en prövning av de kritiserade sekretessreglerna – även retroaktivt. – Vi har inlett ett arbete att se över lagstiftningen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

(Uppdaterad). Cirka 28 miljarder. Över 75 000 företag och 570 000 anställda som berörs. Det statliga permitteringsstödet är enormt, även om långt ifrån alla företag verkligen skickat hem sina anställda i den utsträckningen som de fått sina ansökningar beviljade för.

Och det är staten och skattebetalarna som står för den stora delen av de anställdas lönekostnader när de går ner i arbetstid i väntan på bättre tider. Att ansökningarna är belagda med sekretess är därför något som bland annat journalister kritiserat.

Läs mer: Återkrav på permitteringsstöd inleds

– Det är en berättigad kritik, säger Magdalena Andersson som alltså inlett ett arbete för att eventuellt häva den sekretessen vad gäller permitteringsstödet.

– Och också om det går att göra något retroaktivt, fortsätter hon men tillägger att hon ännu inte vet om det är lagligt möjligt.

Därmed skulle de redan i coronakrisen utbetalda permitteringsstöden kunna bli offentliga.

Olle Lindström/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer