Nyheter

Senaste nytt om arbetsrätt, 6 december 2006


Arbetsdomstolen
Fel att avskeda behandlingsassistent?
Fel att avskeda anhörigvårdare?
Narkotika- och vapenbrott inte skäl för uppsägning?
Dansk stämmer Transport för olovlig stridsåtgärd
Skogsbolag stäms för förhandlingsvägran
Var det rätt att avskeda mannen?
Papperstillverkare stäms för kollektivavtalsbrott
Rätt att säga upp vårdaren - men fel att stänga av henne
Får skadestånd och ersättning
Arbetsdomstolen avslår överklagandet
Fordran - Selmer Bygg Stockholm
Turordning - Icopal
LAS - Kockums AB
Kollektivavtal - Grus Ove AB
LAS - Taxi Stockholm
Kammarrätten
Ingen a-kassa till webbdesigner
Bandystjärna får betala 140 000 kronor
Fel sänka a-kassa för städare
Sänkt a-kassa när svetsare vägrade pendla
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Fel att avskeda behandlingsassistent?
Fackförbundet SKTF stämmer behandlingshemmet Kängurun AB i Skara och Vårdföretagarna. Bolagets avskedande av en manlig behandlingsassistent saknar den grund som förutsätts enligt paragraf 18 i lagen om anställningsskydd, LAS, menar förbundet.
Mannen, som hade varit anställd på behandlingshemmet i drygt sex år, påstås bland annat förolämpat och uppträtt provocerande när han stötte på en före detta patient och dennes bekanta på ett diskotek.
SKTF bestrider emellertid att mannen skulle ha handlat grovt illojalt och grovt åsidosatt sina åligganden enligt anställningsavtalet.
Förbundet kräver nu att behandlingshemmet betalar ett allmänt och ett ekonomiskt skadestånd på 120 000 respektive 79 346 kronor till mannen.
Ombud är förbundsjuristen Anders Hult.
30 november, Mål A 237/06
Fel att avskeda anhörigvårdare?
Svenska Kommunalarbetarförbundet, Kommunal, stämmer Tyresö kommun och kräver att avskedandet av en av anhörigvårdare förklaras ogiltigt.
Anhörigvårdaren, en 45-årig kvinna som varit tillsvidareanställd i många år, blev varslad om avsked den 14 december i fjol. Under förhandlingen som ägde rum veckan senare, påstod kommunen att kvinnan hade fått lön för arbete som hon inte utfört.
Ett påstående som tillbakavisades av Kommunal.
Nu kräver förbundet att Tyresö kommun betalar ett ekonomiskt skadestånd till kvinnan på totalt 109 086 kronor. Dessutom yrkas ett allmänt skadestånd på 120 000 kronor.
Ombud är förbundsjuristen Annika Ewerblad på LO-TCO Rättsskydd AB.
30 november, mål A 238/06
Narkotika- och vapenbrott inte skäl för uppsägning?
Svenska Pappersindustriarbetarförbundet, Pappers, stämmer SCA Graphic Sundsvall AB och Sveriges Skogsindustrier för brott mot LAS. Pappers kräver att uppsägningen av en manlig operatör på bolaget ska ogiltigförklaras.
I juni i år dömdes mannen till fängelse i tre och ett halvt år för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Detta - strafftiden och brottens art - innebar saklig grund för uppsägning menade bolaget, som sade upp mannen en månad senare.
Pappers, å sin sida, menar att dessa brott inte haft någon anknytning till arbetsplatsen. Inte heller fängelsestraffets längd innebär saklig grund för uppsägning, anser förbundet.
Förutom ett ogiltigförklarande av uppsägningen, kräver Pappers nu att bolaget betalar ett allmänt skadestånd på 120 000 kronor till mannen.
Ombud är förbundsjuristen Ellinor Gudmundsson på LO-TCO Rättsskydd AB.
30 november, mål A 239/06
Dansk stämmer Transport för olovlig stridsåtgärd
En dansk företagare stämmer Svenska Transportarbetarförbundet och dess avdelning 12 för bland annat olovlig stridsåtgärd och kräver 816 000 kronor i skadestånd.
Företagaren, som bedriver bevaknings- och butiksövervakningsverksamhet, menar att förbundet - via dess medlemstidning - har spridit felaktiga uppgifter om honom och pekat ut honom som "brottslig och/eller klandervärd i sitt leverne och yrkesutövande".
Förbundets avsikt, menar företagaren, har varit att avhålla arbetssökande från att ta anställning hos honom samt avhålla uppdragsgivare från att anlita honom. Detta i syfte att förmå honom att teckna kollektivavtal med förbundet, vilket därigenom är att tolka som en stridsåtgärd.
Företagaren åberopar bland annat artikel 11 i Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna, och menar att förbundet kränkt hans negativa föreningsfrihet genom otillåtna påtryckningsmedel.
Ombud är Johan Fernvall på advokatfirman Ret&Rad.
4 december, Mål A 240/06
Skogsbolag stäms för förhandlingsvägran
Fackförbundet Sif stämmer Setra Trävaror AB i Piteå och Sveriges Skogsindustrier för brott mot medbestämmandelagen, paragraf 11.
Bolagets beslut förra året om att ta bort ett av två skiftlag vid ett sågverk föregicks aldrig av någon förhandling med facket. Men det skulle det ha gjort, menar Sif. Beslutet innebar nämligen en stor förändring på arbetsplatsen. Dels minskade produktionen, dels sades 35 arbetstagare upp på grund av arbetsbrist som en följd av detta beslut.
Sif yrkar därför att Arbetsdomstolen förpliktigar Setra Trävaror att betala ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor till förbundet.
Ombud är förbundsjuristen Lars Åström.
4 december, Mål A 241/06
Var det rätt att avskeda mannen?
Handelsanställdas förbund, Handels, stämmer Expert TV-Specialisten i Linköping AB och Svensk Handel. Handels kräver att avskedandet av en anställd man på bolaget ska ogiltigförklaras.
Som skäl för avskedandet har bolaget uppgett att mannen skulle ha gjort sig skyldig till brott i tjänsten, bland annat bedrägeri, något som mannen har förnekat.
Handels kräver också att bolaget betalar mannens lön med 27 000 kronor per månad från dagen för avskedandet, den 14 juli i år. Dessutom krävs bolaget att utge ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor till mannen.
Ombud är David Hellman på LO-TCO Rättsskydd AB.
5 december, Mål A 242/06
Papperstillverkare stäms för kollektivavtalsbrott
Svenska Pappersindustriarbetarförbundet, Pappers, stämmer Grycksbo Paper AB och Sveriges skogsindustrier för brott mot kollektivavtalet.
Enligt Pappers har bolaget, i strid med gällande kollektivavtal, förändrat arbetstiden under en beredskapsperiod för sex anställda maskinarbetare. Därigenom har de anställda gått miste om löne- och OB-tillägg.
Pappers kräver nu allmänt skadestånd dels till var och en av de sex maskinarbetarna på 50 000 kronor, dels 100 000 kronor till såväl förbundet som dess avdelning 111.
Dessutom yrkas ett ekonomiskt skadestånd till maskinarbetarna på totalt 72 820 kronor.
Ombud är förbundsjuristen Anne Alfredson på LO-TCO Rättsskydd AB.
5 december, Mål A 243/06
Arbetsdomstolen - domar
Rätt att säga upp vårdaren - men fel att stänga av henne
Behandlingsassistenten bröt mot tystnadsplikten och blandade sig i ett pågående placeringsärende på ett klandervärt sätt. Uppsägningen var därför befogad.
Men att stänga av henne från hennes tjänst var fel.
Det fastslår Arbetsdomstolen i en dom.
Behandlingsassistenten, en kvinna, hade blivit avstängd och uppsagd av personliga skäl, varpå hennes fackförbund SKTF stämde Alfa Rehabilitering AB och Nämdemansgården i Sverige AB för felaktig uppsägning och yrkade på ett skadestånd på sammanlagt 130000 kronor (se Nyhetsbrevet den 1 februari 2006 under rubriken "Behandlingshem säger upp vårdare").
Men nu finner alltså Arbetsdomstolen att kvinnan brutit mot sin avtalsenliga och lagstadgade tystnadsplikt vid två tillfällen samt att hon agerat klandervärt genom att lägga sig i en framtida placering för en patient.
Arbetsdomstolen konstaterar också att det förelåg saklig grund för uppsägningen, varför SKTFs talan om brott mot paragraf 7 i anställningsskyddslagen lämnas utan bifal.
Däremot, understryker domstolen, är avstängningen att anse som otillåten, eftersom "det inte förelegat särskilda skäl" för det. Alfa Rehabilitering och Nämndemansgården döms därför att betala 20000 kronor i allmänt skadestånd till kvinnan.
Domen var enhällig.
6 december, Dom 118/06, Mål A 22/06.
Får skadestånd och ersättning
Hotell- och restaurangfacket hade stämt handelsbolaget Kensab och två personer till Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. (se Nyhetsbrevet den 3 maj under rubriken "Anställd med särskilt anställningsstöd fick inte rätt lön").
Målet gällde lönefordran och förhandlingsvägran.
Facket hade krävt att en medlem skulle få betalt för utebliven lön och semesterersättning på totalt 12445 kronor samt ett allmänt skadestånd på 20000 kronor.
Bolaget hade fått två förhandlingsframställningar om central förhandling, men inte infunnit sig. Inte heller inkom det med något svar till Arbetsdomstolen inom föreskriven tid.
I en tredskodom konstaterar nu Arbetsdomstolen att fackets yrkade belopp är skäliga.
De svarande ska dessutom betala ett allmänt skadestånd på 40000 kronor till Hotell- och restaurangfacket för brott mot MBL och kollektivavtalet, samt även dess rättegångskostnader på 33500 kronor.
6 december, Dom 119/06, Mål A 89/06
Fordran - Selmer Bygg Stockholm
En 61-årig man i Stockholm hade överklagat Stockholms tingsrätts dom den 17 november 2005, mål nr T6738-02. Målet gällde en fordran.
Arbetdomstolen fastställer tingsrättens dom.
6 december, Dom 117/06, Mål B 4/06
Arbetsdomstolen avslår överklagandet
Mannen sökte anställning som hudterapeut. När han inte fick jobbet vände han sig direkt till Stockholms tingsrätt, inte Jämo, och stämde företaget för könsdiskriminering och krävde allmänt skadestånd.
Stockholms tingsrätt avslog emellertid mannens ansökan om rättshjälp (21 juli, mål nr T4901-06), varför han vände sig till Arbetsdomstolen.
Arbetsdomstolen fastställer dock tingsrättens beslut med motiveringen att mannen i först hand borde ha sökt det rättsskydd som Jämo tillhandahåller.
6 december, Beslut 116/06, B 85/06
Arbetsdomstolen - förlikningar, återkallanden
Turordning - Icopal
IF Metall hade stämt Byggnadsämnesförbundet och Icopal AB för turordningsbrott och krävt ekonomiskt skadestånd och 120 000 kronor var i allmänt skadestånd till två förbigångna medlemmar (se Nyhetsbrevet den 9 augusti under rubriken "Turordning - Icopal").
29 november avskrev Arbetsdomstolen Mål A 135/06, efter förlikning.
LAS - Kockums AB
Seko hade stämt Kockums Aktiebolag och Stål- och Metallförbundet och krävt att uppsägningen av en ryggskadad varvsarbetare skulle ogiltigförklaras. Facket krävde också 120 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen för brott mot paragraf 7 i anställningsskyddslagen (se Nyhetsbrevet den 12 april under rubriken "Ryggskadad varvsarbetare uppsagd").
29 november avskrev Arbetsdomstolen Mål A 76/06.
Kollektivavtal - Grus Ove AB
Seko hade stämt Grus Ove AB i Oviken och Maskinentreprenörerna till Arbetsdomstolen.
och yrkat 200 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet (se Nyhetsbrevet den 10 augusti 2005 under rubriken "Arbetsmiljöfråga är kollektivavtalsbrott").
1 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 159/05, efter förlikning.
LAS - Taxi Stockholm
Transportarbetareförbundet hade stämt Taxi Stockholm och Biltrafikens Arbetsgivareförbund och krävt att uppsägningen av en taxitelefonist ska ogiltigförklaras (se Nyhetsbrevet den 15 februari under rubriken "Taxitelefonist med sjukersättning sades upp").
5 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 33/06.
Kammarrätten - domar
Ingen a-kassa till webbdesigner
Mannen jobbade i nästan ett år med att bygga upp sin egen webbdesignbyrå. Men när han tvingades lägga ner verksamheten fick han ingen arbetslöshetskassa.
Du kan inte styrka att du arbetat tillräckligt mycket, menade Arbetslöshetskassan Alfa. Kassan får medhåll från både länsrätten och kammarrätten.
Ett viktigt skäl till domstolarnas avslag är att mannens egna intyg på att han arbetat heltid i elva månader i det egna företaget inte kan styrkas av utomstående person med insyn i verksamheten.
Förutom arbetslöshetsersättningen krävde mannen också ersättning för förlorad kreditvärdighet och förlorad bostadsrätt. I och med domen får han ingen ersättning för detta heller.
14 november. Kammarrätten i Göteborg. Mål nr 3246-05
Bandystjärna får betala 140 000 kronor
Bandystjärnan Mats Rönnqvist får betala tillbaka drygt 140 000 kronor i arbetslöshetsförsäkring.
Det har en oenig dom i kammarrätten slagit fast.
Det var under maj 2001 till augusti 2002 som Handelsanställdas a-kassa betalade summan till Rönnqvist. Det faktum att Rönnqvist spelade bandy på elitnivå i Vetlanda BK och fick en ersättning på över 200 000 kronor under den aktuella perioden var ett tungt skäl för rättens beslut. Det andra tunga skälet är att hans bandyspel gjort det näst intill omöjligt att stå till arbetsmarknadens förfogande.
Arbetslöshetskassan krävde först tillbaka pengarna när de i efterhand fick reda på att han tjänade pengar på sin bandy. Länsrätten upphävde sedan kassans beslut.
Men nu går alltså kammarrätten på kassans linje.
I dag spelar Mats Rönnqvist i moderklubben Kalix.
24 november. Kammarrätten i Stockholm. Mål nr 678-06.
Fel sänka a-kassa för städare
Mannen ville ha höjd a-kasseersättning i förhållande till den tidigare ersättningsperioden. Jag har ju jobbat i sex månader nu, sa han. Dessutom har jag städat under skollovet bara för att uppfylla arbetslöshetskassans krav.
Det spelar ingen roll menade Svensk Handels och Arbetsgivarnas arbetslöshetskassa. Kassan fick medhåll av länsrätten som också menade att en dagersättning på 320 kronor var korrekt.
Nu river kammarrätten upp beslutet. De stödjer sig på förarbetena av föreskrifterna för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAFFS 2 006:3.
24 november. Kammarrätten i Stockholm. Mål nr 2953-06.
Sänkt a-kassa när svetsare vägrade pendla
Den 55-årige mannen från Katrineholm fick jobb som svetsare i Falköping. Det är för långt bort, sa han, och tackade nej.
Då sänker vi din dagpenning nu när du varit arbetslös 310 dagar sa Metallindustriarbetarnas arbetslöshetskassa.
Länsrätten gav dock mannen rätt med motiveringen att arbetet i Falköping varken kunde anses geografiskt eller familjemässigt lämpligt för mannen.
Nu går kammarrätten på samma linje som a-kassan.
28 november. Kammarrätten i Stockholm. Mål nr 1272-06.