Nyheter

Skanska och TCO: De nya Las-reglerna är knepiga

Jonas Andé, förhandlingschef på Skanska.
”När man ritar ser man tydligt att reglerna är krångliga. Det här är förstås knepigt för den enskilde eller för någon på hr-avdelningen som kanske bara har anledning att ha koll på reglerna någon enstaka gång. Det är viktigt att vi inom facken informerar och utbildar om hur reglerna kan användas för att motverka missbruk av allmänna visstidsanställningar”, säger Magnus Lundberg på TCO. Foto: Jörgen Appelgren

Hr-matematik. Nya Las-regler ska ge fasta jobb till fler anställda. Men reglerna kritiseras för att vara krångliga.– Det finns en risk att företag avstår från att anställa om man inte är helt säker på hur man ska tolka reglerna, säger Jonas Andé, förhandlingschef på Skanska.

Publicerad

Att snabbt förklara hur reglerna i Lagen om anställningsskydd, Las, nu fungerar går inte, konstaterar Magnus Lundberg, arbetsrättsjurist på TCO. Han ritar i stället.

– Det finns en oändlig mängd variationer av anställningsperioder och det får konsekvenser för hur lång tid det tar innan en anställningsperiod kan omvandlas till en tillsvidareanställning. Det beror bland annat på om din anställning börjat med ett vikariat eller en allmän visstidsanställning.

Vad beror det på?

– Det är bara en logisk följd av hur reglerna är uppbyggda, säger Magnus Lundberg.

De nya reglerna började gälla 1 maj i år och har kommit till efter att Sverige fått kritik från EU om risk för stapling av anställningar i oändlig tid. Under hösten borde vi se hur reglerna fungerar i praktiken, påpekar Magnus Lundberg.

– Det är klart att det finns en viss risk att det kan bli fel, men det återstår att se. Vi är ändå nöjda, för det är trots allt en förbättring, och jämfört med tidigare tror vi att de nya reglerna i större utsträckning förhindrar stapling.

Sophie Thörne, arbetsrättschef på SKL, håller inte med om att de nya reglerna är krångliga.

– Vi har hittills inte fått en enda fråga om det här från våra medlemmar.

Jonas Andé, förhandlingschef på Skanska Sverige, är inne på TCO:s linje.

– Vi har inte haft den här typen av matematik tidigare. Man ska ju gå ganska långt bak i tiden för att räkna samman tid. Nu ska ju säsongsarbete räknas in också. Det tycker jag är fel.

Av Skanska Sveriges 10 000 medarbetare har 350 personer en tidsbegränsad anställning. Att olika typer av anställningsformer följer på varandra är också ovanligt, påpekar Jonas Andé. Skanska har kollektivavtal som reglerar anställningsvillkoren och påverkas därför bara indirekt av de nya reglerna.

– Jag vill tro att både vi och vår fackliga motpart ser att vårt gemensamma avtal är både bättre och enklare. Men såklart att det finns en risk nästa gång vi förhandlar att de nya reglerna kan påverka.

Jonas Andé konstaterar också att de nya reglerna ställer krav på arbetsgivarna att tillhandahålla information om vilka typer av anställningar en anställd har haft. Skanska har precis börjat utveckla ett nytt affärs- och lönesystem som kommer att kunna ha koll på anställningsformerna.

– Det är komplext men det kommer vi nog att klara av.

Jonas Andé tror också att svårtolkade regler kan påverka arbetsgivarnas vilja att anställa.

– Det finns en risk att företag avstår från att anställa personal för tillfälliga behov om man inte är helt säker på hur man ska tolka reglerna och inte vet ifall man kan erbjuda mer jobb.

Mindre möjligheter att stapla anställningar

År 2007, när reglerna om allmän visstidsanställning trädde i kraft, såg TCO att det fanns en risk för missbruk och anmälde till EU. 2010 fick Sverige en formell underrättelse från EU-kommissionen med kritik mot införandet av EU:s visstidsdirektiv. Sedan dess har flera departementspromemorior utarbetats utan att det har lett till någon förändring. Efter regeringsskiftet 2014 och ytterligare en departementspromemoria lämnades till slut ett nytt lagförslag till riks­dagen och nya regler klubbades igenom.

Nya Las-regler ska minska möjligheterna för arbetsgivare att stapla olika former av tidsbegränsade anställningar på varandra för att undvika en tillsvidareanställning.

Som tidigare gäller att en anställning övergår i tillsvidareanställning om någon har varit anställd som vikarie eller i en visstidsanställning i sammanlagt mer än två år under en femårsperiod.

Nytt är att allmän visstidsanställning som varat i sammanlagt mer än två år och har ingått i en kedja av allmän visstid, säsongsarbete eller vikariat ska övergå i en tillsvidareanställning. Uppehållet mellan anställningarna får inte vara mer än sex månader för att de ska räknas som en kedja. Till skillnad från tidigare behöver inte längre anställningarna ha skett inom en period av fem år.

Arbetsgivarens informationsskyldighet skärps.