Skogarna väntas fyllas med bärplockare i år

2012-06-01 10:38 Birgitta Ländin  

I år kommer det åter fler utländska bärplockare till Sverige, tror Migrationsverket. I fjol minskade antalet bärplockare efter skärpta regler från svenska myndigheter, då man bland annat införde krav på lön till plockarna även om det råder brist på bär.

Migrationsverket räknar med 5 000 plockare från länder utanför EU denna bärsäsong. Myndigheterna planerar ett samarbete för att försäkra sig om att alla regler följs. Migrationsverket, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och polisen kommer alla att hålla ögonen på verksamheten.

Arbetsmiljöverket informerar plockarna arbets- och anställningsvillkor i de lagar och kollektivavtal som gäller under deras tid i Sverige och har också möjlighet att inspektera verksamheten på plats.

Från Skattemyndigheten ser man en positiv effekt av de nya reglerna som infördes i fjol: alltfler av de utländska bemanningsföretagen söker nu F-skatt i Sverige.

- Det blir som en kvalitetsstämpel som garanterar en viss seriositet hos de här företagen. Vi kontrollerar att de inte har skatteskulder i sitt hemland. De väljer ju också att synliggöra sig för svenska myndigheter och de företag de samarbetar med, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket till Lag & Avtal.

Att företagen får F-skatt behöver dock inte betyda att de skattar och betalar arbetsgivaravgifter i Sverige. För att göra det ska de ha en mer varaktig anknytning här.

Efter regelskärpningarna i fjol minskade antalet anmälningar från bärplockare som råkat illa ut kraftigt.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer