SKR: Utöka företagshälsovården under krisen

2020-03-23 08:33 TT  
Vård- och omsorgspersonal sliter hårt under coronapandemin. Foto: Mikael Fritzon/TT

Situationen för vårdanställda är pressad och risken är att människor sliter ut sig när de springer mellan coronapatienter. Sveriges kommuner och regioner (SKR) vill nu att företagshälsovården utökas och att staten tar kostnaden.

Flera fackförbund har pekat på att deras medlemmar kan vara i stort behov av samtalsstöd. Vi ser att många medarbetare känner en oro, en negativ stress och kommer ha behov av att prata med någon, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

SKR, fack och arbetsgivarorganisationen Sobona har i en hemställan till regeringen begärt att företagshälsovården utökas och att staten tar kostnaden för uppdraget.

Andra som skulle kunna vara i behov av extra stöd i dessa tider är skolpersonal eller anställda i äldrevården, som också är hårt belastade.

– Det finns säkert andra verksamheter också som inte är kopplade till kommuner eller regioner, säger Jeanette Hedberg.

SKR är överens i frågan med stora fackförbund som Kommunal, Psykologförbundet, Läkarförbundet, Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Vision.

Företagshälsovård är en extern tjänst som arbetsgivare kan använda sig av för att förebygga ohälsa på arbetsplatser och se till att personer kan komma tillbaka i arbete snabbare om de skadar sig eller blir sjuka.

Parterna vill dessutom att regeringen tar bort eventuella hinder för upphandling av utökad företagshälsovård tillfälligt.

"Med rätt uppdrag och rätt förutsättningar är företagshälsovården en resurs som bidrar till hela samhällets ansträngningar att hantera och bekämpa effekterna av coronaviruset", säger Anders Knape, ordförande för (SKR) i en kommentar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna