SSR och Vision ändrar semesterperioden

2020-04-24 08:36 TT  

CORONAVIRUS. Akademikerförbundet SSR och Vision är överens med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona om förändringar i semesterperioden för 2020. Parterna har tecknat en central överenskommelse som gäller avvikelser från lag och avtal om hur semestern i år ska hanteras, enligt pressmeddelanden.

Facket och arbetsgivarna är överens om att perioden för huvudsemester utöver maj till september, under 2020, även ska omfatta december. För varje vecka som semestern förläggs till december ska arbetstagaren ersättas med 7 500 kronor.

Dessutom kan arbetstagaren kompenseras med som mest fem dagars extra semesterdagar och ett engångsbelopp på 3 000 kronor om huvudsemestern avbryts på arbetsgivarens begäran.

Är nöjd

Överenskommelsen berör bland annat socialsekreterare och chefer i äldreomsorgen.

"Den här överenskommelsen med SKR underlättar för våra förtroendevalda att tillsammans med arbetsgivaren göra en bra semesterplanering i år för exempelvis viktiga yrkesgrupper som socialsekreterare, chefer i äldreomsorgen och andra medlemsgrupper i välfärdssektorn", säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, i en kommentar.

Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision, är nöjd med överenskommelsen.

– Vi har fått signaler om att det kommer att vara svårt för våra medlemmar att få ut sin semester i sommar. Nu har vi förhandlat och kommit fram till ett avtal där vi skapar ordning och reda för hur man kan lägga semester och det ger också kompensation för våra medlemmar som behöver lägga en del av sin semester i december, säger hon till TT.

Håller med

Hon tycker att det känns bra att Vision nu har varit med och skapat en tydlighet om vad som gäller.

Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, håller med.

    Vi har börjat få indikationer från våra förtroendevalda om att arbetsgivaren börjat diskutera att förlägga semestrar utan för juni, juli och augusti. I de lokala överenskommelserna har inte den här kompensationen till våra medarbetare funnits. Med den här överenskommelsen vill vi bidra till en konstruktiv planering och en bra dialog, säger han.

Undvika konflikter

Även från SKR är man hoppfull om att den nya överenskommelsen ska underlätta semesterplaneringen i verksamheterna.

– Den här överenskommelsen kan bidra till att säkerställa att medarbetarna får semester och att den läggs på ett bra sätt, säger Jeanette Hedberg som är SKR:s biträdande förhandlingschef.

Hennes förhoppning är också att uppgörelsen på central nivå ska leda till att man undviker massa diskussioner och konflikter lokalt.

– De har det tufft nog ändå och ska inte behöva tyngas av den här typen av frågor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer