Stärkt skydd ska minska lönegapet

2009-03-03 10:32 Elinor Torp  

-Det var angeläget att få det här prövat eftersom förarbetena inte är helt tydliga, säger Pia Engström Lindgren, chefsjurist på DO, som drev målet om gratifikation vid föräldraledighet.

Blev du förvånad över att AD betraktade gratifikation som en retroaktiv lön?
-Ja, bland annat av anledningen att personer som arbetat på tidningen från januari till november, 11 månader, inte var berättigade till den här lönen. Det låg mycket närmare till hands att betrakta det här som en ensidig gåva från arbetsgivaren, alltså inte kopplat till utfört arbete.

Vad är skyddet i föräldraledighetslagen värd?
-Mycket. Man har rätt till samma löneutveckling oberoende av om man är föräldraledig eller inte. Det är ett stärkt skydd som förhoppningsvis kommer att leda till att lönegapet mellan kvinnor och män minskar. En annan bra förbättring är att föräldralediga pappor nu får ett skydd.

Så luften gick inte ur er?
-Absolut inte. Missgynnandeförbudet är inte tandlöst utan angeläget att pröva betydligt fler gånger.

Vad återstår att pröva?
-Var gränserna går, vad är lön och vad är gåva.

Är några fler fall på väg upp i AD?
-Den 20 mars blir det förhandling om en kvinna som under slutet av sin graviditet ville gå en kompetensutveckling och blev nekad med hänvisning till att hon inte skulle kunna använda sig av den eftersom hon skulle vara föräldraledig.

Hur kommer ni att argumentera framöver för att vinna mål i AD? -Vi måste fortsätta påvisa att det finns strukturer som är könsdiskriminerande, och att det finns etniska maktstrukturer och annat som påverkar hur vissa frågor hanteras.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer