Nyheter

Staten stäms för avskedande av polisman

Det var fel att avskeda den polisman i Ystad som tidigare dömts för misshandel i samband med ett ingripande. Det menar Svenska polisförbundet som nu stämmer staten genom Rikspolisstyrelsen inför Arbetsdomstolen.

Publicerad

Det var en tidig morgon i mitten av december 2004 som allt började. Polismannen och en kollega till honom hade efter en dramatisk biljakt lyckats gripa två yngre män som färdats i en stulen SAAB.
Det ingripandet skulle kosta polismannen jobbet. Ty drygt tre år senare dömdes han till villkorlig dom för att ha misshandlat de båda männen med hjälp av ett tillhygge, vilket kort därpå ledde till Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd - med stöd av Las och statstjänstemannalagen - beslutade att avskeda mannen och omedelbart stänga av honom från hans tjänst.
Nämnden, som inte var enig i sitt beslut, skrev:
"Till följd av domen har det förtroende som arbetsgivaren måste ha för dig som polis gått förlorat. Ditt handlande har dessutom varit ägnat att på ett allvarligt sätt skada förtroendet för polisen."
Polisförbundet menar dock att ingripandet gick korrekt till och att någon misshandel över huvud taget inte ägt rum. Avskedandet av mannen saknar således saklig grund. Staten ska därför, menar förbundet, betala mannen 150 000 kronor i allmänt skadestånd utöver den lön som mannen gått miste om sedan han avskedades och stängdes av den 3 mars i år.
För det fall Arbetsdomstolen skulle finna att det inte funnits skäl för avsked, men väl saklig grund för uppsägning, yrkar förbundet att mannen ska ha ett allmänt skadestånd om 120 000 kronor samt lön och semesterersättning från och med den 4 mars och ett sex månader framåt.
Ombud är Jonas Wiberg, jur kand på Ashurst Advokatbyrå.
Mål A 60/08.