Strid om avvecklad ”livstidsanställning” i Göteborg

2019-01-25 13:47 Mikael Kindbom  
Stadshuset i Göteborg. Foto: TT-Bild

Enligt Göteborgs stads förhandlingschef finns det ingen anledning till oro även om den särskilda anställningstryggheten avvecklas: – Det handlar bara om uppsägningar vid arbetsbrist. Och några sådana är inte aktuella, säger Michael Färdig till Lag & Avtal.

De anställda i Göteborgs stad har sedan ett par decennier en garanti för att jobba kvar i kommunen även om det blir brist på sysselsättning. Nu vill den nya politiska ledningen i Göteborg den särskilda anställningstryggheten för personalen.

En överenskommelse mellan staden och facken innebär i praktiken att kommunanställda inte kan sägas upp. Enligt denna måste kommunen alltid erbjuda den som blir av med sin tjänst ett nytt jobb inom kommunen.

I Göteborgs-Posten uttalar sig kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) om att avtalet, som slöts i samband med krisen på 90-talet, förlegat och han menar att det är bättre att erbjuda kompetensutveckling eller avgångsvederlag.

Garantin bekräftades senast av den dåvarande vänstermajoriteten 2016 i det så kallade samverkansavtalet. Avtalsparterna konstaterar där ”att det politiska målet att eftersträva anställningstrygghet i arbetsbristsituationer för tillsvidare anställda medarbetare  i Göteborgs Stad kvarstår”.

Göteborgs förhandlingschef Michael Färdig uppger för Lag & Avtal att tjänstemännen fått i uppdrag att senast under andra kvartalet 2019 utforma ett förslag som innebär att garantin försvinnar.

– Det handlar bara om uppsägningar vid arbetsbrist. Och några sådana är inte aktuella eftersom det snarare råder brist på personal i Göteborg, säger han.

Oppositionen är däremot kritisk. V och S anser att det finns en risk att det blir svårare att locka personal till kommunen av avtalet slopas.

Men oppositionen kritiserar planen på att ta bort den särskilda anställningstryggheten.

– Vi kommer att kriga för att det här avtalet ska finnas kvar, säger Jonas Attenius (S) till Göteborgs-Posten.

55 000 anställda

Göteborgs stad har omkring 55 000 anställda.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer