Striden om arbetstidsdirektivet fortsätter

2008-11-13 15:30 Elisabet Örnerborg  

EU-parlamentets utskott går på tvärs emot det ändrade arbetstidsdirektiv ministerrådet kom överens om i somras. Utskottsförslaget måste stoppas, anser Arbetsgivarverket, Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Landsting.

Efter fyra års försök att ändra arbetstidsdirektivet lyckades ministerrådet enas om en gemensam ståndpunkt i somras. Den går nu majoriteten i EU-parlamentets sysselsättningsutskott emot. Utskottet kräver att opt-out regeln avskaffas helt och hållet 36 månader efter det att det ändrade arbetstidsdirektivet trätt i kraft. Utskottet anser också att hela den tiden en arbetstagare står till arbetsgivarens förfogande ska ses som arbetstid.
Utskottets förslag till ändringar måste stoppas, skriver Arbetsgivarverket, Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Landsting i ett gemensamt brev till de svenska parlamentsledamöterna. Mest kritiska är organisationerna till utskottsförslaget som definierar all jourtid som arbetstid - alltså även sådan tid då inget arbete utförs. Nya jourtidsregler skulle riskera svensk konkurrenskraft, menar de.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer