Svenne femtio procent<br/>säkrare än Ahmed

2009-11-09 12:01 Johan Fock  

Med hjälp av nästintill identiska jobbansökningar har doktoranden Magnus Carlsson undersökt chansen att bli kallad till intervju. Skillnaden bestod i namnteckningen.

Magnus Carlsson är nationalekonom vid Växjö universitet. Han har undersökt diskriminering i anställningssituationer och använt sig av fiktiva ansökningshandlingar. Resultatet visar att det är femtio procents högre sannolikhet att bli kallade till intervju om namnet klingar svenskt jämfört med om det är arabiskt. Manliga chefer var snäppet mindre benägna att kalla personer med arabiska namn jämfört med kvinnliga chefer.

Metoden med fiktiva ansökningar av riktiga utannonserade jobb ger en viss säkerhet vid bedömningen av huruvida diskriminering förekommer. Ansökningarna kan göras identiska vad gäller kvalifikationer.

Magnus Carlsson har även funnit att invandrare av första och andra generationen behandlas lika dant. Det är namnet som styr, inte graden av faktisk svensk bakgrund.

Metoden har även använts för att undersöka könsdiskriminering i anställningssituationer. Här visar resultaten att det är något enklare för kvinnor att bli kallade till intervju i kvinnodominerade yrken. När det gäller mansdominerade yrken fanns inte motsvarande effekt. Magnus Carlssons slutsats är att könssegregeringen på den svenska arbetsmarknaden inte kan sökas i anställningssituationen.

Avhandlingen

Avhandlingen ”Essays on discrimination in hiring” försvaras fredagen den 13 november vid Växjö universitet.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen