Nyheter

Svenskt Näringsliv: Ekonomin faller brant

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Foto: Fredrik Sandberg / TT

CORONAVIRUS. Läget är dystert – och Svenskt Näringsliv vill kickstarta Sveriges ekonomi. Det säger vd:n Jan-Olof Jacke när han presenterar det första av tre paket för att få Sverige ur coronakrisen. – Det behövs en kraftsamling för Sveriges jobb, säger han.

Publicerad

(Uppdaterad) Lägre kostnader för att anställa, inga höjda skatter på jobb och företagande, och en stärkt kunskapsekonomi med ett paket för forskning och utveckling.

Det är Svenskt Näringslivs första recept på att få Sverige ur krisen efter coronapandemin och få fart på jobben.

– Svensk ekonomi faller brant, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.

Reformerna tar sikte på att sänka trösklarna för att anställa och investera. Investeringarna bör riktas för en klimatomställning och en digitalisering, enligt Svenskt Näringsliv.

Ett vägval

Arbetsgivarorganisationen pekar på ett tydligt vägval efter krisen. Det finns en risk att pandemins effekter permanentas i ekonomin med hög arbetslöshet och försvagad konkurrenskraft som biter sig fast. Åtgärderna som presenteras ska leda Sverige in på den andra vägen, enligt organisationen.

– Det är svårt på ett sätt att prata om återstart, samtidigt som vi har den här medicinska situationen och företag kämpar varje dag för sin överlevnad, säger Jan-Olof Jacke och tillägger:

– Det är en utmanande situation, men vi måste våga ha flera tankar i huvudet samtidigt och tänka framåt.

Läget är dystert, men samtidigt har Sverige agerat bra, menar han.

– Regering och riksdag har agerat i bred enighet. Man har tagit fram krispaket efter krispaket, det ena mer kraftigt än det andra, säger han men påpekar att de ändå hade velat se att vissa åtgärder kommit snabbare.

Oroad över Sverigebilden

Han hyllar det sätt svenska företag har ställt om i krisen.

– De har visat en enorm kämparglöd och innovationskraft, säger han och understryker att situationen hade varit långt värre om inte företagen agerat så rådigt.

Paketet som presenteras under tisdagen är det första av totalt tre. Från Svenskt Näringslivs håll hoppas man att åtgärderna ska tas väl emot av partierna i riksdagen och snabbt kunna implementeras.

Inte minst för att återskapa förtroendet för Sverige internationellt, säger Jan-Olof Jacke.

– Det är ingen tvekan om att vi har fått oss en liten kantstötning med den medicinska situationen. Många tittar på Sverige och jag är oroad när jag ser att vi inte släpps in i länder där andra släpps in. Det där måste vi återställa så fort som det någonsin går, säger han.

TT: Nu är vi lite drygt fyra månader in i pandemin. Hur skulle du säga att den svenska coronastrategin har påverkat svenska företag?

– Det är svårt att veta, vi kan inte göra ett test där vi hade gjort någonting helt annorlunda. Men det är klart, vi har inte stängt ner på samma sätt som många andra vilket har haft sina fördelar, och kanske också sina nackdelar. Det där får vi utvärdera vid ett senare tillfälle.

– Men de åtgärder som har satts in för att stötta företagen används i väldigt hög utsträckning, och har gjort en skillnad för var vi befinns oss här och nu, säger Jacke.

LO: Kastade pengarna i sjön

Från arbetstagarsidan håller man med om mycket i Svenskt Näringslivs förslag – men inte allt.

– Sänkta skatter ser vi inte som en väg till att skapa fler jobb. Vi har provat tidigare med sänkta arbetsgivaravgifter, bland annat för unga, och det gav inte alls den effekt som man då trodde. Det var en dyr åtgärd då vi kastade pengarna i sjön, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Däremot håller de med om behovet av att underlätta digitaliseringen och satsa på ytterligare bredbandsutbyggnad.

– Men framför allt så ser vi ett starkt behov av utbildning inom de områden där de behövs. Allt för att svensk arbetskraft ska vara så beredda som det bara går när vi väl startar upp igen efter corona, säger hon.

LO vill även se att det förhöjda taket för a-kassan ligger kvar.

– Människor som nu har förlorat sina anställningar behöver ha en nivå på sin ekonomi som gör att de kan behålla hus och hem och fortsätta leva. Vi vet även att de pengar man får ur i a-kassa används i konsumtion, så det blir också ett sätt att hålla hjulen igång i svensk ekonomi, säger Susanna Gideonsson.

Alice Nordevik/TT

Svenskt Näringslivs jobbpaket

Fem av huvudförslagen i det paket som Svenskt Näringsliv presenterat är:

Tryggat investeringsklimat och tydliga förutsättningar. Inga höjda skatter på jobb och företagande.

Stärkt kunskapsekonomi med FoU-paket.

Förbättrad kompetensförsörjning genom tryggad rörlighet och arbetskraftsinvandring.

Utbyggd digital infrastruktur för Sveriges konkurrenskraft.

Minskade kostnader att anställa genom sänkt arbetsgivaravgift.

TT