Sverige tog metoo på större allvar än Danmark

2019-09-16 16:11 TT  
Jämställdhetsminister Åsa Regnér och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson deltog i #metoo-manifestationen på Sergels torg i Stockholm den 22 oktober 2017. Efter upprop på sociala medier samlades tusentals människor på flera platser runt om i landet för att synlig­göra sexuella trakasserier och övergrepp. Foto: TT/IBL Bildbyrå

Danmark och Sverige anses vara några av världens mest jämställda länder. Men när två medieforskare undersökte mediernas bevakning av metoo-rörelsen syntes stora skillnader i rapporteringen. Metoo fick fyra gånger så mycket uppmärksamhet i svensk press än den fick i Danmark.

Sverige lyfte oftare frågan på nyhetsplats med uttalanden från svenska politiker, men i danska medier skrevs det främst om ämnet på kultur- och åsiktssidorna.

– Det faktum att metoo behandlades som ett debattämne innebar att praktiskt taget inga danska politiker kommenterade frågan under perioden, säger Jannie Møller Hartley, en av forskarna.

Läs mer: Jusek: Få åtgärder efter #metoo

Manliga danska journalister var särskilt kritiska, och i medier beskrevs metoo som en "häxjakt" och "olaglig folkdomstol", samtidigt som svenska medier målade upp bilden av en folkrörelse och kamp mot maktstrukturer.

Läs mer: Hindra kränkningar med rätt slags ledarskap

Undersökningen publicerades av Nordicom vid Göteborgs universitet. Forskarna menar att jämställdhetsfrågan inte erkänts som ett politiskt problem i Danmark, medan det motsatta gäller i Sverige. Länderna hade därför olika förutsättningar för en offentlig debatt om sexuella övergrepp, makt och ojämlikhet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna