Nyheter

Symf och Malmöoperan samtalar utanför AD

Idag, onsdag, skulle Symf mött Malmöoperan i Arbetsdomstolen. - Vi ville lösa det här utanför Arbetsdomstolen hellre än att fortsätta kriga, säger Symfs ombudsman Christel Bridal.

Publicerad

Idag skulle det hållits huvudförhandling i tvisten mellan Malmöoperan och Symf. Men Arbetsdomstolen avskrev de båda målen (A 47/07 och A 118/07) den 22 februari. Båda parter har återkallat sitt respektive mål.
Fick ni kalla fötter när huvudförhandlingen närmade sig?
- Det hade inte med det att göra. Vi hade under flera månader haft ett samarbete med Malmöoperan och Svensk Scenkonst för att försöka få ett bättre arbetsklimat på operan, säger Symfs ombudsman Christel Bridal.
- Vi är övertygade om att vi skulle vunnit tvisten, men det hade inte förändrat situationen för våra medlemmar. Vi vill hitta en lösning utanför domstolen.
Eftersom det lokala facket hoppat av diskuterar förbundet centralt, det vill säga Christel Bridal, direkt med Malmöoperan och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst. Symfs förslag som nu ligger på bordet är att de fackligt förtroendevalda ska få göra sitt fackliga arbete på arbetstid. Hittills har det fått ske på fritiden mot att Malmöoperan ersatt det lokala facket med 0,2 procent av lönesumman.
- Vårt förslag innebär förstås att vi avstår från den ersättningen mot att det fackliga arbetet, som MBL-förhandlingar etcetera, får göras på arbetstid. Nu väntar vi på besked från motparten.
Tvisten har sin grund i dålig ekonomi för fem år sedan, då Malmöoperan tvingades säga upp en hel del personal, däribland många scentekniker. Koristerna fick ta över deras arbete, vilket både scenteknikernas fackförbund Teaterförbundet och koristernas Symf protesterade emot. Dessutom förlägger Malmöoperan arbetstiden så att det blir lediga timmar mitt på dagen; efter förmiddagspasset 10-15 är det håltimmar fram till kvällspasset 19-22. Det är alltså på dessa "lediga timmar" som det fackliga arbetet tidigare har bedrivits. Dessutom är löneläget lägre än på exempelvis Kungliga operan.
I höstas träffade Symf och Svensk scenkonst ett nytt treårigt avtal där koristernas arbetsskyldighet förtydligats.
- En korist är skyldig att flytta lättare dekor, men det ska vara motiverat av konstnärliga skäl och det ska inte vara för tungt och inte innebära att koristen måste krypa på knä så att det inte går att sjunga eller att koristen inte kan se dirigenten, förklarar Christer Bridal.