Nyheter

Syndikalisterna kör utan advokat

SAC har fördubblat sina anmälningar till AD Andelen stämningsansökningar från Syndikalisterna var dubbelt så stor 2007 jämfört med föregående år. Men den stora förändringen är att de allt oftare företräder sig själva - utan advokat.

Publicerad

Den lokala samorganisationen, LS, är grundstenen i SAC syndikalisterna. Den samorganiserar sektioner, som samlar syndikalister på en arbetsplats, och syndikat, som samordnar alla sektioner inom en bransch, ort eller område. Tidigare var det LS som stämde till Arbetsdomstolen, AD förklarar förhandlingssekreterare Erik Mägi.
- Det finns fler aktiva syndikat och sektioner. Vi har haft en explosionsartad lokal aktivitet vad gäller framförallt förhandlingar och stridsåtgärder. Det ger fler stämningar.
- Vi har fått flera segrar i och utanför domstol, vilket sporrat folk att gå vidare.
Syndikalisterna lämnade in 19 stämningar till AD förra året, 6 var inlämnade från sektioner, 5 från syndikat och 8 från olika LS. De hamnar därmed på andra plats i ligan. Räknar man proportionellt till antalet medlemmar toppar de. Deras andel av stämningsansökningar fördubblades från 3,5 procent 2006 till 7 procent 2007.
Syndikalisternas 24-timmars-strejk 2006 mot a-kassereformen ledde till flera mål i AD. En syndikalist avskedades efter att ha strejkat, en annan sades upp och en tredje fick en erinran.
- Uppenbart var vår strejk lovlig, det förstod arbetsgivarorganisationerna. Därför har de som förlorat jobbet fått goda förlikningar.
Fem stycken av syndikalisternas stämningsansökningar avskrevs efter förlikning 2007. Erik Mägi påpekar dock att det alltid är en sista utväg att gå till domstol.
- Arbetsgivare och kapital-ägare har känt en medvind de senaste 10-15 åren och lyssnar mindre till arbetarrörelsen. Då måste man visa att man är beredd att gå till AD och få hjälp.
Principerna för att få ekonomisk rättshjälp av organisationen tror Erik Mägi är desamma som för övriga förbund, man undersöker om det finns chans att vinna och tar ställning till hur principiellt viktig frågan är.
Strängnäs syndikalistiska kommunsektion har lämnat in tre stämningar, varav två med ombud som inte är jurister. Behövs inga jurister?
- Vi använder advokater till rådfrågning och jag är själv juridiskt utbildad, säger Erik Mägi.
Går det lika bra utan jurister?
- Vi utvärderar det.
Det är inte svårt att driva mål och inte vara jurist om man har bra support och ett nätverk med kunniga personer, anser Andreas Hellgren, som med en annan medlem företräder sin bror
Per Hellgren i målet om de satiriska teckningarna (A179/07). De som Strängnäs kommun fann så stötande att han varnades och varslades om avsked.
- Det är intressant att vara med i processen. Vi har tillgång till mycket material och har förhandlat mycket.
Sektionen har just träffat en förlikning med Strängnäs kommun i det mål (A 32/07) som gäller Andreas Hellgren själv. Sektionen hade stämt kommunen för att bland annat ha förbisett hans förtursrätt till högre anställningsgrad. Förlikningen gick ut på att varje part får stå för sina rättegångskostnader.
- Parterna som äger avtalet har tolkningsföreträde. När vi insåg att vi inte skulle få stöd från Kommunal var det ingen idé att driva målet. Men det kostar oss inte mycket, säger han.
Ett av sektionens mål har alltså förlikts i år, två kvarstår. Förutom målet om de satiriska teckningarna har sektionen stämt Strängnäs kommun och krävt att AD ogiltigförklarar uppsägningarna av de två bröderna (mål A 274/07). De sades upp i november på grund av arbetsbrist.
- Nej, på grund av personliga skäl, menar Andreas Hellgren.
Peter Jacobsson, svetsare från Malmö, är ombud i det målet.
Andreas Hellgrens bror Per Hellgren, som målet också gäller, är biträdande ombud.