Nyheter

Telejätte inför rätta för trakasserier

Ett sextiotal personer tog livet av sig under tre års tid, enligt fackförbunden. Flera av självmorden ägde rum i France Télécoms lokaler. Företaget heter i dag Orange. Foto: AP Photo /Michel Euler

I dag börjar rättegången mot det franska telekombolaget Orange, tidigare känt som France Télécom, dess förre vd Didier Lombard och flera tidigare chefer för trakasserier mot anställda.

Publicerad

Som Lag & Avtal tidigare skrivit tog 35 anställda sina liv mellan åren 2008 till 2009. Flera av dem hade lämnat självmordsbrev om stress på jobbet. Den dåvarande vd:n Lombard avgick 2009 i samband med dödsfallen.

France Télécom var ett statligt företag fram till 2004. I samband med privatiseringen gjordes stora omorganiseringar och många tjänster drogs in. Enligt åtalet har bolaget och dess chefer vid den tiden aktivt arbetat för att få anställda att vantrivas på jobbet och på så sätt få dem att säga upp sig.

Trots omfattande lagar kring arbetslivet har det blivit vanligare med långtidssjukskrivningar, depressioner, utbrändhet och arbetsrelaterade självmord i Frankrike.