Telejätte inför rätta för trakasserier

2019-05-06 09:36 TT  
Ett sextiotal personer tog livet av sig under tre års tid, enligt fackförbunden. Flera av självmorden ägde rum i France Télécoms lokaler. Företaget heter i dag Orange. Foto: AP Photo /Michel Euler

I dag börjar rättegången mot det franska telekombolaget Orange, tidigare känt som France Télécom, dess förre vd Didier Lombard och flera tidigare chefer för trakasserier mot anställda.

Som Lag & Avtal tidigare skrivit tog 35 anställda sina liv mellan åren 2008 till 2009. Flera av dem hade lämnat självmordsbrev om stress på jobbet. Den dåvarande vd:n Lombard avgick 2009 i samband med dödsfallen.

France Télécom var ett statligt företag fram till 2004. I samband med privatiseringen gjordes stora omorganiseringar och många tjänster drogs in. Enligt åtalet har bolaget och dess chefer vid den tiden aktivt arbetat för att få anställda att vantrivas på jobbet och på så sätt få dem att säga upp sig.

Läs mer: Självmordsvågen bland anställda kan bli rättsfall

Trots omfattande lagar kring arbetslivet har det blivit vanligare med långtidssjukskrivningar, depressioner, utbrändhet och arbetsrelaterade självmord i Frankrike.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen