Tobias Baudin: ”Jag vill förbättra medlemmarnas liv”

2016-06-23 00:00 Lena Gunnars  
Tobias Baudin har tidigare varit förste vice ord­förande i Kommunal 2010–2012 och i LO 2012–2016.

Tobias Baudin har återvänt till Kommunal som ordförande.

Grattis, hur kändes det när du blev vald?

– Väldigt omtumlande. Jag kände mig glad. Jag ville verkligen bli ordförande. Och stolt också. Och ödmjuk inför det tuffa arbete som väntar mig.

Du ville hellre arbeta på Kommunal än vara vice ordförande för LO?

– Ja, jag kände att det jag verkligen brinner för och verkligen ville var att bli ordförande för Kommunal. Att vara vice ordförande i LO är ett tufft jobb som kräver ett hårt engagemang. Om jag inte hade fått den här ordförandeposten hade jag ändå inte kunnat fortsätta på LO. Då är det bättre att någon som brinner till hundra procent för uppdraget får ta det.

Varför ville du så gärna till Kommunal?

– För att få chansen att göra skillnad på riktigt. Avtals­rörelsen ger direkt effekt på hur mycket pengar en halv miljon välfärdsarbetare har när de öppnar plånboken. Nu har vi även lyckats få upp bemanningen på äldreboendena och på förskolorna. Det gör direkt att många välfärdsarbetare får en bättre arbetsmiljö. Min drivkraft är att förbättra både arbetsliv och privatliv för medlemmarna.

Vad är det första du ska ta tag i nu efter alla skandalrubriker?

– Vi ska återupprätta vårt förtroende. Medlemmarna ska känna en trygghet i att medlemsavgiften går till det den är avsedd för. Vi ska fokusera på att försöka få fler medlemmar och ta ännu större plats i samhällsdebatten och på att fortsätta teckna bra kollektivavtal.

Hur kommer ditt samarbete med avtalssekreteraren att se ut?

– Vi har ett väldigt nära samarbete. Det viktigaste vi gör är att lyckas i förhandlingsrummet. Lenita Granlund leder det arbetet, men vi bollar frågor hela tiden och diskuterar strategier.

Har ni börjat förbereda er inför nästa avtalsrörelse redan?

– Vårt stora avtal med SKL är på tre år. Vi har lyckats hitta sätt att komma tillrätta med värdediskrimineringen. Den inriktningen fortsätter vi med. Men det är för tidigt att säga vilka yrkesgrupper det ska handla om i nästa avtalsrörelse. Vad gäller de andra av­talen har vi inte börjat tänka på dem än. Vi har bara förhandlat klart hälften av våra avtal.

Karriär

1993

Blev medlem i Kommunal.

2000

Blev vald till arbets­platsombud av maskinistkompisarna på Luleå kommuns tekniska förvaltning.

2004

Blev invald i Kommunals förbundsstyrelse.

2016

Blev vald till förbunds­ordförande för Kommunal.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen