Tre av sex akutsjukhus lämnar krislägesavtal

2020-05-19 16:40 TT  
Södertälje sjukhus är ett av tre akutsjukhus i Region Stockholm som kommer att lämna krislägesavtalet. Så här såg det ut vid akutmottagningen i april i år, där ett bedömningstält placerats. Foto: Pontus Lundahl/TT

CORONAVIRUS.Krislägesavtalet ska upphöra på totalt tre akutsjukhus i Region Stockholm, rapporterar Dagens Samhälle.

Bakgrunden är ett minskat inflöde av covid-19-patienter och minskad sjukfrånvaro bland vårdpersonalen. Sedan tidigare har tidningen skrivit att Capio S:t Görans sjukhus slutar arbeta under avtalet. I veckan ska även Södertälje sjukhus och Norrtälje sjukhus kliva ur det.

Eftersom krislägesavtalet är aktiverat för intensivvårdsverksamheten i regionen kan det dock komma att användas igen vid behov.

– Vi står på tå hela tiden. Skulle vi bedöma att vi behöver starta upp det igen så kommer vi göra det, säger HR-chef Marianne Högbom på Södertälje sjukhus.

Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus fortsätter att anvisa vårdanställda enligt avtalet, som infördes i början av april.

Krislägesavtal

Vanlig månadslön eller timlön utbetalas. Därutöver tillkommer en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av så kallad särskild nödfallsövertid.

Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet, specialanpassade till krissituationen.

Det ordinarie arbetstiden är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner

TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer