Nyheter

Trumps inresestopp oroar Ikeas USA-chef

I brev till de anställda. Ikeas högste chef i USA, Lars Petersson, anser att USA:s nyvalde president Donald Trumps dekret om inresestopp för sju nationaliteter, är oroande. Foto: Alloverpress

DISKRIMINERING. Lars Petersson, Ikeas högste chef i USA, anser att den nyvalde presidenten Donald Trumps dekret om inresestopp för sju nationaliteter, är oroande. Det framkommer i ett brev till de anställda.

Publicerad

Enligt dekretet ska personer med medborgarskap i Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen nekas inresa i USA under de kommande 90 dagarna.

Ikeachefen uppmanar alla anställda som berörs eller har familjemedlemmar som påverkas, att kontakta företaget och erbjuder alla som behöver fri juridisk rådgivning, skriver SVT.

Lars Petersson skriver i brevet några personliga rader om sina egna erfarenheter som immigrant och chef under 35 år inom olika delar av det internationella företaget. Han framhåller att olikheterna i organisationen, med människor från olika bakgrund, nationaliteter och religioner, varit en styrka.

”Därför är varje förslag som diskriminerar en viss grupp av våra kunder eller medarbetare, eller begränsar vår möjlighet att attrahera och behålla en mångfald av talanger, så oroande.” citerar SVT ur brevet.

Han avslutar brevet med att Ikeas värderingar är tydliga om att man måste stå upp för det man tror på. ”Därför fortsätter vi att stå upp för allas värdighet och lika rättigheter.”

Läs också: Ikea-chefens brev i sin helhet.