Uber kräver munskydd - men inte i Sverige

2020-05-14 11:09 TT  
Ubers chef Dara Khosrowshahi kräver att förarna bär munskydd. Foto: Mark Lennihan/AP/TT

CORONAVIRUS. Taxitjänsten Uber kräver att dess förare och bud bär skyddsmask. Beslutet gäller alla som arbetar för företaget, såväl i Nordamerika och Europa som i de flesta länderna i Latinamerika och Asien. Utom i Sverige.

(Uppdaterad) Förare ska också be passagerare att sitta i baksätet, och antalet som tillåts i en bil minskas från fyra till tre, meddelar bolaget i en telefonkonferens med journalister på onsdagen.

Uber kräver också att förarna tar ett självporträtt där de bär munskydd innan de börjar dagens arbete. De måste även intyga att de inte har några symptom på att vara smittade av coronavirus och att de rengjort sina bilar.

Ubers vd Dara Khosrowshahi säger att bolaget har lagt 50 miljoner dollar, omkring 500 miljoner kronor, på inköp av masker och rengöringsmedel.

Ubers pr-byrå i Sverige, Geelmuyden Kiese, meddelade senare i en kommentar att "beslutet om munskydd inte gäller i Sverige". I ett skriftligt förtydligande hänvisar Uber till folkhälsomyndigheter:

"Uber följer rekommendationer från lokala folkhälsomyndigheter, och här i Sverige kommer vi dela ut ansiktsmasker till förare och rekommendera dem att använda dem men det är inget krav."

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer