Nyheter

Universitet fick inte kvotera in invandrare

Uppsala Universitet bröt mot lagen när det kvoterade in invandrarstudenter. Det slog Uppsala tingsrätt fast på onsdagen. Nu kräver diskrimineringsombudsmannen att lagen ändras.

De två studenter som stämde Uppsala Universitet för att de inte kom in på juristlinjen får 75 000 kronor var i skadestånd.
Domen, som var enig, slog fast att universitetet bröt mot lagen när de reserverade 30 av 300 platser för studenter med båda föräldrarna födda utomlands. Universitetet har hela tiden hävdat att de följt den lag från 2003 som ger alla högskolor rätten att själva utforma alternativa urval för 10 procent av platserna.
- Domen visar att det är dags för en lagändring. Behovet av positiv särbehandling är stark, säger Sonya Aho, pressekreterare hos DO.
Ett par andra högskolor har följt Uppsalas princip vid antagningar. Flera andra har liknande planer. Domen sätter stopp för det, menar Ronnie Eklund professor i civilrätt vid Stockholms Universitet, och fortsätter:
- Domen var väntad. Lagen om likabehandling går alltid före. Det här fallet kommer säkert att gå ända upp i Hösta domstolen.
Varje år känner sig tusentals utsatta för etnisk diskriminering i Sverige. 300-400 av dem anmäler till diskrimineringsombudsmannen och av dessa brukar 15-20 procent sluta med någon form av förlikning. Enligt DO har endast sju fall av etnisk diskriminering tagits upp av domstol. Bara i en av domarna har den diskriminerade "vunnit". Det handlade då om en kvinna som fick 40 000 kronor i skadestånd för att hon inte fick ett jobb hon var kvalificerad för. Arbetsgivarens orsak var att hon talade med brytning.