Nyheter

Vårdföretagen har förlikts - pilotmål på gång

Två vårdföretag drar sig ur striden om visstidsanställdas rätt till samma ersättning som tillsvidareanställda. Men AD kommer att pröva frågan för de övriga företagen som blivit stämda av Kommunal.

Publicerad

Två företag har förlikts med Kommunalarbetareförbundet. Företagen A&O Ansvar och Omsorg AB i Norrköping och Hällbogruppen AB i Höör har valt att betala engångsbelopp också till de visstidsanställda.
-Därmed har Kommunal dragit tillbaka sina stämningar. Men förlikningarna är träffade utan vår inblandning, säger Lars Bäckström, Almega, som företräder Vårdföretagarna i AD.
Inte heller Kommunals ombud, Anneli Ohlsson Anderbjörk på LO-TCO Rättsskydd, har varit inblandad i förlikningarna.
Frågan om brott mot lagen om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande och arbetstagare med tidsbegränsad anställning kommer att prövas av ad ändå. Parterna har enats om att ett mål, som gäller Carema Omsorg ab, ska vara pilotmål för de andra. Muntlig förberedelse hålls i februari och huvudförhandling kan sättas ut före sommaren. Frågan är intressant eftersom tidigare mål bara snuddat vid lagen. Här spelar den huvudrollen. Det var i somras som Kommunal inkom med över tjugo stämningsansökningar om visstidsanställdas rätt till avtalsenliga engångsbelopp utöver lön som de tillsvidareanställda hade fått. Privata vårdföretag hade gjort en sådan åtskillnad.