”Vi kände att vi fick en stämpel på oss”

2018-08-23 00:00 Mikael Kindbom  
Pontus Westlund och Emil Skoglund.

– Vi blev bestraffade och kände att vi fick en stämpel på oss. Det säger brandmannen Emil Skoglund som tillsammans med Pontus Westlund fick upprättelse av Justitieombudsmannen och nu överväger att begära skadestånd.

Tillsammans med juristen Anna Rogalska Hedlund som hjälpte dem med JO-anmälan förbereder de en skadeståndsprocess mot Södertörns Brandförsvarsförbund efter JO-beslutet.

– Det är ytterst allvarligt att högt uppsatta människor som företräder det allmänna inte förstår hur våra grundlagsskydd fungerar, säger Anna Rogalska Hedlund.

Pontus Westlund och Emil Skoglund nekades arbete på Södertörns Brandförsvarsförbund men har fått jobb på en annan räddningstjänst. De är dock inte nöjda. I stället för en ursäkt har ledningen på Södertörn fortsatt ifrågasätta dem i media.

– Eftersom de inte tar åt sig återstår inget annat än att stämma dem, säger Emil Skoglund.

Beslutet från JO var visserligen mycket skarpt och tydligt, vilket kan vara användbart om de vill gå vidare till domstol.

– Beslutet är nästan folkbildande i sitt försvar för yttrandefriheten. Men de verkar inte vilja ta till sig det på Söder­törn, utan talar nu i efterhand om att brandmännen brast i lämplighet. En dom gör det svårare för arbetsgivaren att förneka fakta och smutskasta brandmännen i media, säger Anna Rogalska Hedlund.

Om Pontus Westlund och Emil Skoglund skulle driva målet kan det få stor principiell betydelse.

– Det här är principiellt sett större än ett vanligt arbetsrättsligt fall. Yttrandefriheten är ju stommen i vårt rättssystem. Det verkar bli vanligare att anställda drabbas av sådant här och jag uppmanar verkligen drabbade att anmäla sådana övertramp.

Anna Rogalska Hedlund lutar sig mot ett par domar i HD som gett rätt till skadestånd på upp till 100 000–150 000 kronor för brott mot våra grundlagar.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen