Vi ser oss inte som whistle blowers

2009-09-30 12:45 Mattias Davidsson  

Whistle blowers behövs. De flesta tycker att det är viktigt att det finns personer som vågar säga ifrån om missförhållanden på jobbet. Men bara var fjärde tror att de själv skulle våga om det behövdes.

Det visar en undersökning som tidningen Kollega gjort. Chefredaktören Tommy Zetterwall presenterade enkäten med 1200 personer på ett seminarium idag, onsdag.

64 procent av de svarande tycker att whistle blowers, eller ”visslare” som det översätts till svenska, behövs. Bara 16 procent svarar motsatsen, att de inte behövs.

På frågan ”skulle du själv kunna bli en visslare?” svarade 23 procent ja. 44 procent svarade nej och resterande 33 procent visste inte.

Vid samma seminarium i Unionens lokaler i Stockholm utdelades för första gången tidningen Kollegas Civilkuragepris på 10 000 kronor. Peter Magnusson heter mottagaren av priset. Han är undersköterska på intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus.

Priset går till honom eftersom han vågat berätta om främlingsfientligheten, gränsande till rasism, som finns på arbetsplatsen. Det gjorde han i SvTs program Debatt i januari.

Peter Magnusson har minst sagt haft det motigt sedan han gick ut i media. Han sade på seminariet att han inte vet om han kommer att bli utköpt. Men priset gjorde honom förstås glad.

- Det känns fantastiskt bra. Det är en dunk i ryggen, verkligen, och en stark kontrast mot vad jag upplever på arbetsplatsen.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer