Nyheter

Yttrandefriheten får
starkare skydd

Regeringen föreslår att allvarliga repressalier mot offentliganställda som använder sin yttrandefrihet ska kunna bestraffas.

Publicerad

Alla offentliganställda bör behandlas lika anser regeringen och föreslår därför i en lagrådsremiss att repressalieförbudet utvidgas. I dag är det endast statsanställda som använder sin meddelarfrihet som har lagskydd mot disciplinpåföljder.  Disciplinpåföljder mot kommunalt anställda regleras däremot i avtal. Det här uppmärksammades 2005 när en anställd i Ulricehamns kommun varnades. Borås tingsrätt slog fast att kommunala chefers beslut om varningar inte kunde betraktas som tjänstefel och därmed inte bestraffas. 

Dessutom omfattar inte repressalieförbudet avskedanden och uppsägningar. Det beror på att förbudet är kopplat till tjänstefel.

I lagrådsremissen föreslår regeringen att en direkt straffbestämmelse mot repressalier införs i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Enligt förslaget ska alla repressalier som riktas mot offentliganställda som använt sin meddelarfrihet förbjudas. De allvarligaste – avskedanden, uppsägningar och disciplinpåföljder – ska anges i lagen och kunna leda till böter och högst ett års fängelse. Även sådana följder som att bli av med arbetsuppgifter eller att inte få höjd lön ska kunna bestraffas.

Andra brott mot repressalieförbudet föreslår regeringen att JK och JO ska hantera. Regeringen förutsätter att myndighetsföreträdarna rättar sig efter deras uttalanden.

Lagrådsremissens förslag överensstämmer i huvudsak med dem som Yttrandefrihetskommittén tidigare har föreslagit.

Regeringen föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2011.

Länk till lagrådsremissen