Nyhetsarkiv

Kollegan straffas för brandmannens död

Deltidsbrandmannen dog efter att ha lossat en spänd vajer på E4:an norr om Örkelljunga. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Deltidsbrandmannen dog efter att ha lossat en spänd vajer på E4:an norr om Örkelljunga. Nu döms kollegan som beordrade jobbet för brott mot arbetsmiljölagen.

Publicerad

Efter en lastbilsolycka den 12 april 2016 kallades brandmännen till olycksplatsen på E4:an norr om Örkelljunga. Enligt kammaråklagare Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål beordrades fyra brandmän att lösgöra ett vajerräcke mitt i vägbanan. En av dem var deltidsbrandman. Vajern var spänd och träffade deltidsbrandmannen. Han avled av sina skador.

Nu döms förmannen till påföljden villkorlig dom. Han har även godkänt att betala 50 dagsböter.

Kammaråklagaren väckte åtal efter olyckan och ansåg att förmannen utsatt sina kollegor för fara.

Genom grov oaktsamhet ansåg åklagaren att förmannen orsakat dödsfallet. Förmannen hade inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen för att förebygga ohälsa och olycksfall. Förmannen skulle ha sett till att vajern lösgjordes på ett sätt som inte innebar fara för dem som skulle utföra arbetsuppgiften. Istället valdes ett sätt som innebar att fyra brandmän befann sig i riskområdet då vajern lösgjordes, påpekade åklagaren.