Nyhetsarkiv

Nej till medlarnas bud om omställningsavtal

KYRKOKONFLIKTEN. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation anser att medlarnas förslag är för kostsamt och tackar nej. Det föreslagna omställningsavtalet blir åtta gånger så dyrt, menar arbetsgivaren.

Publicerad
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation Foto: Susanne Kronholm.

Arbetsgivarna anser att efter ett års diskussioner och tre veckors medling har parterna fortfarande inte hittat en konstruktiv lösning för Svenska kyrkans framtid.

– Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering. Sent i medlingen har det dessutom dykt upp ytterligare kostsamma krav från arbetstagarorganisationerna. Därför har vi tackat nej till medlarnas slutbud, kommenterar Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, i ett pressmeddelande.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation säger att den har erbjudit bättre avgångsersättning, mer generös löneutfyllnad och ett mer omfattande studiestöd än andra omställningsavtal på marknaden. I utbyte vill vi förändra de långa uppsägningstiderna och den orimligt kostsamma lönegarantin vid omplacering.

– I en förhandling måste man ge och ta, men det finns också en gräns för hur dyrt ett avtal får bli. Svenska kyrkans verksamhet finansieras av medlemsavgifter och många församlingar har mycket knappa resurser, säger Cecilia Herm.

Svenska kyrkans församlingar och pastorat är självständiga, ofta mycket små, arbetsgivare med egen ekonomi. De flesta har mycket få medarbetare, några har gått samman till stora pastorat. Vissa har en god ekonomi men många har svårt att få pengarna att räcka till den viktiga verksamheten, skriver organisationen.

– Som arbetsgivarorganisation måste vi ta ansvar för att teckna avtal som fungerar för hela Svenska kyrkan, och som bidrar till att resurserna används på ett effektivt sätt, säger Cecilia Herm.