Tidningen

HR-Verktyget

De halverade sjukfrånvaron

Friskvård. Satsning på hälsa vände sjuktal på 7 procent ned till 2,8 på VA-bolaget Vakin. Kostnaderna har inte bara flyttats från rehabilitering till förebyggande arbete, utan har dessutom minskat.

Nyheter

Pappers starka röst har tystnat

Matts Jutterström avled i maj i år. Han gjorde avtryck som stridbar förbundsordförande och var obrottsligt lojal och samtidigt i konflikt med LO – när det så krävdes.

Fråga Experten

Kan vi avskeda den som stjäl pennor?

EXPERTFRÅGA. En i personalen har tagit med sig pennor, suddigum och printpapper hem från jobbet. Vi misstänker att detta pågått väldigt länge. Kan vi avskeda mannen?

Tidningen

Stolta och starka inför stålbadet

I ständiga konjunktursvängningar gör SSAB i Borlänge sitt bästa för att ställa om både personal och verksamhet till Industri 4.0.Balettdansören Gunn­laugur Egilsson är på väg in på en ny arena tack vare ett unikt omställningsavtal.En regeringsutredning pågår samtidigt som arbetsmarknadens parter förhandlar om nya omställnings- och trygghetsavtal.Målet är att arbetstagarna ska fortsätta vara anställningsbara.

Arbetsrätt

5 frågor till Kerstin Ahlberg ...

... som tillsammans med tre andra forskare har undersökt hur arbetsrätt, skatterätt och socialförsäkringsrätt samspelar när människor från andra länder kommer till Sverige för att arbeta.

Åsikter

Omställning till ett sundare arbetsliv

LEDARE. Att bli arbetslös är något nästan alla är rädda för. Att stå där med hyra, räntor och barnens julklappsönskelistor men inte ha några pengar att betala med.

Avtalsrörelsen

”Vi måste läka ihop förbundet”

Anställningsintervjun. Den 15 oktober valdes Urban Pettersson till ny ordförande för Elektrikerförbundet. Nu börjar arbetet med att ena förbundet efter slitningarna som har varit.

Nyheter

Utveckla kompetensen innan läget är akut

Förhandlingar. Nu ska arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling utökas och den anställdes omställnings­förmåga stärkas i lag.Men de som arbetar inom kommuner och landsting får redan tidig omställning via avtal.