Tidningen

Tidningen

Helikoptertekniker slapp betala avgift för utbildning

En helikoptertekniker slipper betala tillbaka kursavgifter för en utbildning som arbetsgivaren finansierat.AD anser inte att helikopterföretaget visat att parterna kommit överens om återbetalningsskyldighet om teknikern slutade i företaget före en viss tid.

Tidningen

Bevisat att taxiförare fick lön i kontanter

En taxiförare hävdade att taxiföretaget hade betalat ut för lite lön till honom. AD, som lade bevisbördan på taxiföraren, anser det visat att han fått betalt i kontanter direkt av kunderna.

Tidningen

Låga timlöner gav skadestånd

Ett lettiskt bolag, som tecknat hängavtal till byggavtalet, har brutit mot kollektivavtalet genom att inte följa bland annat byggavtalets löne-, ersätt­nings- och arbetstidsbestämmelser.Bolaget ska ersätta förbundet med vad man vunnit på att betala för låga timlöner.

Tidningen

Viktigt agera snabbt vid alkoholmissbruk

Sjukdom. Många dricker på ett riskfyllt sätt men få söker hjälp. Chefer och kolleger behöver agera när det finns misstankar om att någon dricker för mycket. Då finns goda möjligheter att hjälpa den drabbade.

Tidningen

”Hyrflyg ska inte ersätta befintliga personalen”

PÅ PLATS I AD. Om SAS får hyra in flygbolag vid tillfälliga störningar under längre perioder utan att förhandla med de fackliga motparterna riskerar de egna piloterna att gå sysslolösa. Därför driver Svensk Pilotförening målet om inhyrning av bolagen Air Nostrum och DAT.

Tidningen

Kockens kvävning ska prövas i högsta instans

Prövning. Kocklärlingen satte en köttbit i halsen och dog. Inte en arbetsskada, sa Försäkringskassan. Nu ska ärendet prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.– Det här är ett steg framåt, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket.