Tidningen

Tidningen

Därför hade Maria Ågren inte rätt till skadestånd

AD-dom. Ingen tycks ha tänkt på det förrän AD slog fast det i domen rörande den tidigare generaldirektören Maria Ågren. Att generaldirektörer och andra i verksledande ställning inte har rätt till skadestånd.– Frågan diskuterades inte mellan parterna. Men det är ju första gången en generaldirektör avskedats, och frågan om allmänt skade­stånd har därför aldrig prövats tidigare, säger Hedda Mann, chefs­jurist på Arbetsgivarverket.

Tidningen

Ingen fri konkurrens mellan TCO-förbunden

Oenighet. När Barnmorskeförbundet bröt sig ur Vårdförbundet satte TCO:s organisationsplan stopp för en fortsättning inom huvudorganisationen. Valet stod mellan att vara en fristående förening eller söka sig till Saco-sfären.

Tidningen

Rätt till ledig långfredag

Österrikisk lagstiftning strider mot EU-rättens likabehandlingsdirektiv eftersom den bara ger vissa kristna rätt till ledig långfredag. Eftersom diskrimineringsförbudet återfinns i EU-stadgan har det horisontell direkt effekt. Det betyder att en arbetsgivare är skyldig att garantera alla arbetstagare rätt till ledighet på samma sätt som de kristna som skulle haft rätt till ledighet enligt österrikisk rätt.

Tidningen

60 000 kronor för missade nycklar till byggbodar

AD anser att arbetsgivaren har ställt fram godtagbara personalbodar vid målarnas arbetsplatser. Men arbets­givaren har inte informerat arbetstagarna om det och döms därför att betala skadestånd.

Tidningen

Mellanchef saknade rätt avtala om anställningstid

En mellanchef kom överens med fem arbetstagare om att de skulle få till­godo­räkna sig anställningstiden hos en tidigare arbetsgivare.Arbets­dom­stolen slår fast att mellan­chefen inte var behörig att ingå den överenskommelsen.

Nyheter

LO:s murar håller än

När Hamnarbetarförbundet nyligen fick ett andrahandsavtal löstes en mångårig konflikt. Lag & Avtal reder ut hur det påverkar strejkutredningen.

Nyheter

Brinner för att leda spretigt förbund

PROFILEN. Den nye förbundsdirektören är precis där han vill vara, på Srat med 26 medlemsföreningar. Anders Berndt får bidra till att andra får det bättre.