4 frågor till Johan Lindquist...

2019-12-27 00:00 Lena Gunnars  

…professor i socialantropologi vid Stockholms universitet.

Varför kommer cirkulär migration, som innebär tidsbegränsade arbets­kontrakt med krav på återvändande, att bli en mer inflytelserik modell även i Europa?

– En orsak är den globala migrationskrisen och krisen som uppstod i Europa efter 2015. Politiker och nat­ioner kan inte komma överens om hur migrationen ska hanteras. Cirkulär migration lyfts då ofta fram som en win-win-situation för alla. Den har främst utvecklats i Asien gentemot Mellanöstern. Nu ser man att den även överförs till afrikanska länder.

Hur påverkar detta utvecklingen inom EU och Sverige?

– Vi kommer att få se olika modeller med cirkulär migration, både på Europanivå och nationellt. Men egentligen är det en gammal idé i nya kläder. Tidigare fanns det gamla gästarbetarsystemet. Det här är nog den typ av modell som flest länder kan enas kring; migrationssystem som baserar sig på tillfälliga kontrakt, men där det finns en idé om lokal utveckling när migranterna återvänder till sina hemländer.

Hur kan migranternas rättigheter tillvaratas?

– Kanske går det mot ett system med vissa grundläggande rättigheter. Men om man tittar på migrationen i Asien lyser fackföreningar med sin frånvaro. I Singapore räknas exempelvis hembiträden inte ens som arbetare. De står formellt utanför arbetsmarknaden.

Vilka är för- och nackdelarna med cirkulär migration?

– De som är emot kan vara kritiska mot att migranternas rättigheter och villkor begränsas i deras kontrakt. De som är för kan hävda att lönerna kan justeras uppåt och att migranterna sedan kan återvända hem och utveckla sina hemländer. Men den fria rörligheten skjuts lite åt sidan. Bara en viss form av rörlighet tillåts i dessa modeller.

forsknings- projektet

Projektet heter ”Förberedande migrationsutbildning och formandet av internationell migration från Etiopien till Gulfstaterna”. Det finansi­eras med medel från Vetenskapsrådet.

Projektet följer utvecklingen av ett nytt etiopiskt migrationsprogram som ska skicka migranter till länder som Saudiarabien. Där ska migranterna på tidsbegränsade kontrakt arbeta som exempel­vis hembiträden eller byggjobbare. Syftet är att skapa arbets­till­fällen och öka remitteringen av löner tillbaka till Etiopien.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna