5 frågor till Robert Sjunnebo, jurist på LO som misstror att så många är utstationerade

2015-03-25 23:00 Ann Norrby  

Arbetsmiljöverket samlar in uppgifter om hur många utstationerade som arbetar i Sverige.2014 arbetade 38 000 här på tillfälliga uppdrag, enligt verket, 2013 var det 20 000. De flesta inom byggbranschen.

1. Varför misstror du siffrorna?

– De bygger bara på uppgifter från företagen. Ingen kontrollerar deras uppgifter. Bedömningen av om det rör sig om utstationering ska ske utifrån flera faktorer som framgår av det så kallade tillämpningsdirektivet. Om en arbetstagare enbart anställs för att utföra arbetsuppgifter utomlands är detta inte att anse som utstationering. Detta är mycket utbrett.

2. Gör Arbetsmiljöverket fel?

– Nej. De ska ju bara ta emot uppgifterna.

3. Vilken betydelse har det om uppgifterna är fel­aktiga?

– Om det inte är fråga om utstationering har de fackliga organisationerna rätt att kräva likabehandling. Annars gäller de begränsningar som infördes genom Lex Laval. Felaktiga uppgifter i registret ger en missvisande bild och riskerar att leda till att likabehandling inte krävs i alla de situationer då det är möjligt.

4. Vad vill LO att det görs åt detta?

– Vi vill att fackförbunden ska ha rätt att vidta stridsåtgärder för att få utländska företag att teckna svenska kollektivavtal i dess helhet om inte företaget kan visa att det rör sig om utstationering. I regel är det företaget som har tillgång till relevant bevisning.

5. Hur ska en sådan förändring kunna genomföras?

– Vi arbetar för att utstationeringskommittén ska föreslå det. Om vi lyckas få gehör är svårt att sia om.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer