Äldre män stjäl information vid jobbyten

2012-05-29 12:20 Lena Gunnars  
Enligt datasäkerhetsföretaget har informationsstölderna ökat. Foto: Colourbox

Två av tio stjäl information från sin tidigare arbetsgivare när de byter jobb. Och det är främst äldre män som gör det. - De tycker ofta att det är deras kunskap, säger Åke Ljungkvist, Sverigechef på datasäkerhetsföretaget Ibas Laboratories.

Datasäkerhetsföretaget hjälper många advokater, åklagare och jurister att säkra digitala bevis i brottsmål och tvister. De senaste tre-fyra åren upplever Åke Ljungkvist att informationsstölderna har ökat, något som en undersökning som företaget beställt också bekräftar. Ofta är det ritningar, rapporter, kundregister och källkoder till mjukvaror som stjäls.

Men företagen brukar upptäcka stölderna först när deras information börjar användas av en konkurrent eller när kunder får reklamutskick från den tidigare medarbetarens nya arbetsgivare. Många lever i villfarelsen att stölderna inte syns eftersom informationen samtidigt ligger kvar.

- Det kan verka smidigt att ta en kopia på kundregistret innan man sticker till sitt nya jobb. Men det går till och med att leta fram serienumret på USB-minnet som du har kopierat informationen till. Även tidpunkt och vilken data som har kopierats går att spåra, säger Åke Ljungkvist.

Äldre män är överrepresenterade bland dem som gör sig skyldiga till brotten, visar undersökningen. Nära fyra av tio av männen har någon gång genomfört en informationsstöld när de bytt jobb. Bland kvinnorna är det en femtedel.

Åke Ljungkvists teori är att de äldre männen oftast sitter på lite högre positioner i samhället, är lite av seniorer och tycker att de har väldigt stor användning av sådant som de har skapat under många år hos en arbetsgivare.

Oftast står det heller inget i anställningsavtalet som reglerar vilken information de får ta med sig om de slutar. Något som Åke Ljungkvist menar är en stor brist i Sverige.

- Det bör finnas regler för sådant redan från första arbetsdagen. I USA finns det alltid sådana regler i anställningsavtalen, säger han.

De svenska företagen som drabbas väljer sällan att stämma sina före detta medarbetare. I stället brukar det bli förlikning.

- De tidigare arbetsgivarna vill inte så ofta vända sig till domstol och gå ut offentligt med vad som hänt eftersom det samtidigt är ganska pinsamt för dem, säger Åke Ljungkvist.

Så skyddar du dig från digitala stölder

Skriv in i anställningskontraktet vilken information och vilket innehåll på elektroniska medier som tillhör företaget.

Gör en kartläggning av företagskritisk lagrad information och gör upp en plan för hur den ska skyddas.

Begränsa tillgång till företagskritisk information beroende på vilken tjänst den anställde har.

Ge medarbetarna klara riktlinjer och utbilda dem om säkerhetsrutinerna.

Bygg in processer där access till företagets nätverk omedelbart slutar fungera när en anställd slutar.

Skapa ett regelverk kring hur e-post och elektroniskt material ska hanteras vid misstänkta kriminella handlingar.

Källa: Ibas

Undersökning i tre länder

Äldre män är överrepresenterade bland dem som gör sig skyldiga till brotten, visar undersökningen där nära 1690 personer i Sverige, Norge och Danmark tillfrågats. Svaren skiljer sig inte särskilt mycket åt mellan länderna.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer