Anställningsintervjun: Eva Glückman

2014-02-26 23:00 Elisabeth Vene  
Eva Glückman började det nya året med sitt nya jobb. Foto: Niklas Palmklint

Två organisationer slår ihop sina centrala förhandlingsavdelningar. Ny gemensam förhandlingschef på Trä- och möbelföretagen och Grafiska företagens förbund är Eva Glückman, som lämnar Transportgruppen.

Varför bytte du jobb?

- Det är lockande att jobba inom ett nytt område. Tidigare var jag chefsjurist på Transportgruppen och dessförinnan på Landstingsförbundet och KFS, Kommunala företagens samorganisation. Jag tycker att det är kul att jag kan fortsätta med arbetsrätt och förhandlingar, men inte som processare i domstol, utan med en lite ny vinkling.

Vad är tjusningen med arbetsrätt?

- Arbetsrätten rymmer på något sätt all juridik. Många frågor som dyker upp är ren juridik, men det finns också de personalpolitiska, vad som är bäst för företaget och för de anställda. Det finns alltid en människa bakom en tvist om till exempel en uppsägning. I slutändan handlar det om att göra det så bra som möjligt för företaget men också för individen.

Vad är det roligaste med nya jobbet?

- Det är otroligt spännande att lära känna en ny bransch som är en del av industrin. Det blir också intressant när vi kommer i gång med de nya yrkesintroduktionsavtalen, som har träffats inom Trä- och möbelföretagen. Det är ett slags lärlingssystem, ett sätt att kunna minska ungdomsarbetslösheten. Vi hoppas kunna träffa sådana avtal även på Grafiska företagens förbund.

Har du några hjärtefrågor?

- Som ny förhandlingschef gäller det att jag sätter mig in i avtalen och lär känna de anställda och branscherna. Som tur är dröjer det ett tag innan nästa avtalsrörelse är på väg, så att jag hinner studera frågorna. Under 2013 har det skett lite förändringar vad beträffar arbetstiderna, som är bra för medlemsföretagen och det ska vi följa upp.

Är det några problem med sammanslagningen?

- Svårigheterna är att jag som kommer utifrån upplever det som ett förbund, fastän det är två och flera företag med olika kollektivavtal.

Poängen då?

- De blir bra samordningsvinster. På Grafiska företagens förbund har vi folk i Göteborg, Malmö och Stockholm. På Trä- och möbelföretagen har vi folk i Umeå, Falun, Jönköping och Växjö. Våra medlemsföretag får större service när vi kan hjälpa dem på alla de här platserna i landet.

Hur kopplar du av från juridiken?

- Jag har tre barn som tar mycket tid. Jag försöker komma ut och springa, På somrarna är vi ute med motorbåten och så spelar jag lite golf när det hinns med.

På nytt jobb

Anne-Marie Fransson har utsetts till vice vd i arbetsgivar- och branschorganisationen Almega. Hon fortsätter även som förbundsdirektör för IT&Telekomföretagen. Tidigare har hon haft olika ledande positioner inom it-branschen, bland annat som vd, marknadschef och hr-chef.

 

Niclas Lindahl är ny biträdande förhandlingschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Han var tidigare SKL-förhandlare inom pensionsområdet.

 

Jimmie Söndergaard är ny ombudsman på Hotell- och restaurangfacket. Han kommer närmast från LO-TCO Rättsskydd, där han har varit sedan 2002. Fotograf: Ann Patmalnieks

 

Jan Bergman blir ny chefsjurist på Transportgruppen den 1 mars. Han kommer närmast från en tjänst som rådman vid Södertörns tingsrätt, men har dessförinnan under många år varit verksam inom det arbetsrättsliga området.

 

Petter Skogar är ny förbundsdirektör på Arbetsgivarföreningen KFO, som organiserar kooperativa och idéburna företag, ideella organisationer och folkrörelser. Petter Skogar var tidigare förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting och har även jobbat på arbetsmarknadsdepartementet och Almega.

 

Martin Ingvar är utsedd av regeringen till ny styrelseordförande för Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd. Martin Ingvar är professor i integrativ medicin vid Karolinska institutet och chef för Osher centrum för integrativ medicin. Han har medverkat i flera statliga utredningar och är författare till flera böcker; bland annat om dyslexi och Hjärnkoll-böckerna tillsammans med Gunilla Eldh. Martin Ingvar är ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer