Anställningsintervjun: Lena-Liisa Tengblad

2015-04-22 23:00 Elisabeth Vene  
Foto: Grafiska företagen

Lena-Liisa Tengblad, 50, lämnar Grafiska Företagen och blir ny vd för SLA, Skogs- och lantarbetsgivareförbundet, när Katarina Novak går i pension till ­sommaren.

Vilka frågor ska du ta itu med?

– Jag kommer att fortsätta Katarina Novaks arbete med att sätta det gröna näringslivet på kartan. Skogs- och lantbruksnäringen genererar arbetstillfällen i hela landet, inte bara i storstadsregionerna. Här finns allt från jobb som du kan komma in i utan utbildning och arbetslivserfarenhet, till yrken med krav på akademisk examen. Det finns också brist­yrken; trädgårdsmästare går knappt att få tag på och det saknas maskinförare för både skogen och jordbruket.

Hur ser du på att skogs- och lantbruksjobb har en topplacering i olycksstatistiken?

– En viktig sak är att skapa kunskap och medvetenhet i säkerhetsfrågor. Alla måste veta hur man arbetar med redskapen och arbetsuppgifterna på rätt sätt. Arbetsmiljöfrågan är högt prioriterad hos SLA och alla medlemsföretag erbjuds rådgivning.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har jobbat med arbetsgivarfrågor i hela mitt yrkesverksamma liv. Redan när jag pluggade juridik i Uppsala läste jag arbetsrätt. Vi var bara två kursare som var intresserade av arbetsrätt, jag och Ella Niia, tidigare ordförande i Hotell- och restaurangfacket, så vi fick slå ihop kursen med stockholmsstudenterna. Första jobbet blev på HAO, som sedan blev Svensk Handel. Efter tio år där började jag på SAS.

Vad gjorde du där?

– Jag arbetade med förhandlingar och arbetsrätt, först i den svenska markorganisationen. Sedan blev jag övergripande ansvarig för all arbetsrätt och alla avtalsförhandlingar i koncernen. I och med att frågorna rörde tre länders lagstiftning var det ett komplext och spännande arbete. Jag kom att ha det övergripande operativa ansvaret för pilotförhandlingarna. Genom en del skrivningar i då gällande pilotavtal blev jag även inblandad i affärsstrategiska frågor. Det var roligt att hålla på med mer än hr-frågor.

Sedan en helt ny roll som vd och ny bransch när du gick till Grafiska?

– Det finns en del likheter mellan branscherna. Båda hade levt skyddat och haft det rätt bra under många år. Sedan kom avregleringar och radikalt ändrade förutsättningar för både affärsmodeller och produkter. Inom båda branscherna har det också funnits starka och rätt konfliktbenägna fackföreningar, vars förutsättningar också förändrades.

Var det självklart för dig att välja arbetsgivarsidan?

– Jag är uppvuxen i en företagarfamilj, pappa var järnhandlare i Östersund. Jag tror att jag utan att vara riktigt medveten om det lyssnade på de här frågorna och tyckte att det var arbetsrätt ur arbets­givarperspektiv som var det intressanta.

Har du någon hjärtefråga?

– Något som jag alltid har försökt tänka på är att skapa en bra relation till mina fackliga motparter. Vi måste inte tycka lika, men jag vågar påstå att man kommer en bra bit på väg med förståelse och respekt för varandras uppdrag. Jag tror att vi innerst inne har samma mål. Vi vill att verksamheten ska vara lönsam och konkurrenskraftig och vi vill skapa bra och trygga arbetsplatser.

Vem är du utanför jobbet?

– Jag är gift och har två söner, en är snart 18, den andra snart 13. Vi bor på Lidingö och har hund, en jaktcocker. Jag är en rätt social person, tycker om att laga mat och umgås med familj och vänner. Jag läser en hel del, bland annat i bokklubben jag är med i. Det är väldigt roligt, för många av de böcker vi läser skulle jag aldrig själv ha hittat eller kommit på att jag vill läsa. Jag försöker träna regelbundet och familjen åker en del skidor tillsammans. Bara slalom dock, det blev lite för mycket längdåkning när jag växte upp i Östersund.

 

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer