Tidningen

Arbetsdomstolen om Las-utredningen: ”Grannlaga uppgift att göra ändringar”

Arbetsdomstolen, med ordförande och administrativa chefen Cathrine Lilja Hansson i spetsen, anser att det är svårt att förstå innebörden i förslaget om att arbetsgivarens har skyldighet att erbjuda arbets­tagaren skälig kompetensutveckling. Foto: Jörgen Appelgren

Osäkerhet. Regeringen vill göra PTK:s och Svenskt Näringslivs ­avtal till ett lagförslag. Den gamla Las-utredningen vill regeringen ­skrota. Men Center­partiet ser bara två vägar; antingen genomförs parts­överenskommelsen eller så ska Toijer-utredningen om en moderni­serad arbetsrätt göras till verklighet.AD och Medlingsinstitutet är tunga remiss­instanser som kan komma att påverka utfallet i ett lagförslag.

Publicerad

Arbetsdomstolen påpekar i sitt remissvar att regleringen om saklig grund vid uppsägning, turordningsreglerna och rätten till företrädesrätt vid återanställning alla hänger ihop. ”Ändrade turordningsregler kan påverka det skydd som regleringen om saklig grund vid uppsägning av personliga skäl ger. Det är en grannlaga uppgift att göra ändringar i dessa regler”, skriver Arbetsdomstolen.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →