Arbetsgivare anklagas för att ha hotat med utvisning

2021-01-12 15:41 Mattias Croneborg  
De två medlemmarna är ursprungligen från Chile. De kom 2018. Enligt Stockholms LS har medlemmarna jobbat med städning av byggarbetsplatser. Foto: Helena Larsson / Naturfotograferna / IBL bildbyrå

Stockholms LS stämmer företaget Ordning och reda med Vera AB för ogiltigt avskedande och föreningsrättskränkning av två chilenska gästarbetare.

Syndikalistförbundet Stockholm LS hävdar att de två medlemmarna ska ha avskedats av bolaget utan att ens saklig grund för uppsägning funnits.

De två medlemmarna är ursprungligen från Chile. De kom 2018 till Sverige med tillstånd för uppehälle och arbete enligt ett så kallat "working holiday permit". De har varit tillsvidareanställda på heltid av bolaget från maj 2019 till april 2020.

Enligt Stockholms LS har medlemmarna jobbat med städning av byggarbetsplatser.

Enligt stämningsansökan fick medlemmarna inga skriftliga avtal när de anställdes. Först på hösten 2019 i samband med att medlemmarna var tvungna att uppvisa anställningsavtal för Migrationsverket fick de skriftliga avtal. De hade också behövt att arbetsgivaren intygade anställningarna för Migrationsverket men det skedde aldrig.

Enligt avtalen var de anställda på heltid 40 timmar men ska bara ha fått lön för de timmar som de fick anvisat arbete. Under mars och april 2020 fick medlemmarna inte längre några anvisningar om jobb.

Stockholms LS anser att upphörandet av anvisningar om jobb är detsamma som ett avskedande.

Bolaget ska ha fått kännedom om medlemmamas medlemskap i Stockholm LS den 10 augusti 2020 när bolaget mottog förhandlingsframställan från förbundet gällande medlemmarnas anställningar och löner.

Enligt förbundet vidtog bolaget omedelbart åtgärder för att medlemmana inte skulle utnyttja sin föreningsrätt. Åtgärderna ska ha bestått i att bolagets företrädare meddelade medlemmarna att de skulle drabbas mycket negativt om de tog ha hjälp av Stockholms LS. Företrädaren ska ha hotat med att han skulle kontakta Migrationsverket för att se till medlemmarna blev utvisade och kontakta polisen för att medlemmarna skulle hämtas i deras bostad. Bolaget har på detta sätt kränkt medlemmarnas och Stockholms LS föreningsrätt, enligt stämningsansökan.

Stockholms LS yrkar på allmänna skadestånd på 220 000 vardera till medlemmarna och med 50 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet. Därtill yrkar förbundet på ersättning för uteblivna löner till medlemmarna.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer