Arbetsgivaren: ”Ibland är rättrekrytering extra viktigt”

2015-05-20 23:00 Anna Hjorth  

Att låta de sista kandidaterna göra ett personlighetstest är ett bra sätt att få bekräftelse på att man valt rätt. Det menar Angelika Kjelldorff, hr-direktör på alkoholimportören Pernod Ricard Sweden.

På Pernod Ricard i Sverige arbetar runt 65 personer. När företaget ska anställa chefer eller på andra strategiskt viktiga positioner används ofta personlighetstester. Som en extra kvalitetscheck. Men aldrig slentrianmässigt.

– Det händer att vi inte gör några tester alls, det beror helt på vilken typ av tjänst det är. Ibland är det extra viktigt att rekryteringen verkligen blir ett rätt komplement till gruppen. Det kan till exempel handla om att vi behöver få stabilitet i organisationen eller på en viss avdelning, förklarar hr-direktören Angelika Kjelldorff.

Hon har många års erfarenhet som hr-chef på olika företag och är själv certifierad för att få utföra vissa typer av test. Men hon väljer ändå oftast att lägga ut dem på rekryteringsföretag.

– För att bli riktigt bra måste du ha ett flöde och göra det regelbundet. Annars är det bättre att köpa in av någon som kan. Det ger också ett mervärde, framför allt när du gör tester i utvecklande syfte med den egna personalen. Sådana skulle jag aldrig hålla i själv, det blir svårt att vara opartisk, säger Angelika Kjelldorff.

När hon beställer ett test är hon noga med etiken. Hon skulle aldrig använda ett test som inte är validerat, eller något som hon laddar ner gratis på nätet. Att värna den personliga integriteten hos medarbetaren eller den arbetssökande är också viktigt.

– Ja, det är bara jag och den rekryterande chefen som ser resultatet, det är absolut inte något som sprids. Sedan har rekryteringsfirmorna lite olika etiska riktlinjer som de följer.

Att spara resultat är oftast inte aktuellt. Men det förekommer, om det exempelvis handlar om att en person behöver stöttning. Då kan det finnas med i en utvecklingsplan. Uppgifterna rensas sedan ut efter hand. De är att betrakta som en färskvara, enligt Angelika Kjelldorff.

– Men det är förvånansvärt få som frågar något om varför de ska göra testerna eller vad vi får fram. De är väl vana eller så bryr de sig inte.

Checklista för arbetsgivare

* På Datainspektionens hemsida finns en checklista för arbets­givare. Där kan du se vilka uppgifter om personalen som är okej att registrera i så kallade kompetens­databaser. Det vill säga register med de anställdas utbildning, arbetslivserfarenhet – men också värderande omdömen.

* En huvudregel är att det exempelvis bara är tillåtet att registrera uppgifter om resultat från personlighetstester och personlighetsprofiler samt uppgifter som är känsliga i personuppgiftslagens mening om de anställda har gett sina samtycken.

* Hitta länken via lag-avtal.se

Anna Hjorth

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna