Arbetsgivaren måste </br>också vara lojal

2013-02-12 11:40 Elisabet Örnerborg  

Andritz Hydro AB lät göra en husrannsakan hos en ingenjör. Då stämde Sveriges Ingenjörer bolaget för brott mot arbetsgivarens lojalitetsplikt.</br>- Lojalitetsplikten är ömsesidig, säger förbundsjuristen Karin Lundin.

Arbetsgivaren misstänkte den tidigare anställde ingenjören för illojalitet och brott mot företagshemlighets- eller upphovsrättslagen. Sveriges Ingenjörer svarade med att stämma Andritz Hydro AB och Teknikarbetsgivarna till Arbetsdomstolen för brott mot arbetsgivarens lojalitetsplikt. Sveriges Ingenjörer krävde 300 000 kronor i allmänt skadestånd till ingenjören.

Enligt kollektivavtalet är lojalitetsplikten ömsesidig, förklarar Karin Lundin. Hon är upprörd över att arbetsgivaren, utan att först ta reda på mer, klampade in i ingenjörens bostad för att undersöka hans dator. Men om det var ett brott mot arbetsgivarens lojalitetsplikt får vi inte veta. Innan huvudförhandlingen skulle ha hållits i Arbetsdomstolen träffade ingenjören och bolaget en förlikning.

- Överenskommelsen är hemlig, säger Karin Lundin.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna