Arbetsgivaren vill att du är ostraffad

2010-11-17 23:00 Elisabet Örnerborg  

Antalet arbetsgivare som kräver utdrag från belastningsregistret ökar dramatiskt. Hittills i år har 127 951 svenskar begärt utdrag. - Kunderna kräver att våra städare är ostraffade, säger Stefan Wickenberg, regionchef för ISS Cleaning Öresund.

<p>På Arbetsförmedlingen finns anställda som granskar formuleringarna i platsannonserna. Ett internt dokument sätter upp reglerna.</p> <p>- Det får inte vara ett krav i platsannonsen att utdraget måste bifogas ansökan. Däremot får arbetsgivarna skriva i annonsen att de vid en anställning kommer att begära att få se ett utdrag, säger Arbetsförmedlingens jurist Anders Hjort. </p> <p>När Lag&Avtal letar bland platsannonserna är det lätt att finna arbetsgivare som kräver utdrag. </p> <p>Under rubriken Städare/Lokalvårdare söker iss Cleaning Öresund två lokalvårdare för butiksstädning. Förutom att städarna ska kunna behärska svenska språket, ska också "Utdrag från belastningsregistret kunna uppvisas".</p> <p>- När vi anställer vill vi ha ett utdrag från belastningsregistret, vi städar också i förskolan, säger Stefan Wickenberg, regionchef för iss Cleaning Öresund.</p> <p>Green Transport & Logistic ab söker en erfaren budbilschaufför via Arbetsförmedlingens platsbank. Efter uppräkningen av önskvärda egenskaper står det: "Vi vill upplysa dig om att vi alltid gör ett utdrag ur belastningsregister vid en anställning."</p> <p>Här blev det lite fel. Arbetsgivaren kan inte begära utdraget, utan det måste individen själv göra. Om det inte är fråga om ett larmbolag eller myndigheter inom vården. </p> <p>Men tydligt är att det blivit populärt bland arbetsgivare att kräva utdrag. Antalet enskilda som begärt utdrag ur polisens belastningsregister har mer än tredubblats sedan 2003. </p> <p>En sjättedel av det svenska folket finns i belastningsregistret. Alla som har dömts för brott, även för till exempel fortkörning, registreras. Och uppgifterna finns kvar mellan fem och tio år beroende på brottets art. För den som dömts till fängelse, finns uppgifterna kvar i tio år efter frigivningen. Nytt från den 1 september i år är att uppgifterna om ungdomsbrott tas bort efter tre år.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt